A vörösterror bevezetésének évfordulóján vetítik A halál népbiztosát a Terror Háza filmklubjában

Március 21-én, azaz a vörösterror 1919-es bevezetésének évfordulóján Stefka István és Csurka Dóra A halál népbiztosa című látványos kreatív dokumentumfilmjét tűzte műsorra este a Terror Háza Múzeum tematikus filmklubja, a Viszlát, Lenin!

Forrás: 061.hu2022. 03. 21. 14:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az este hat órakor a pesti Kino moziban kezdődő vetítés után Schmidt Máriával, a Terror Háza kutatási igazgatójával és Stefka Istvánnal beszélget Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója. Az 54 perces film az 1919-es véres kommünt, Kun Béla, Lukács György, Szamuely Tibor és a Lenin-fiúk gyilkos ámokfutását ábrázolja. Szamuely népbiztos sorsán keresztül tárul fel a Tanácsköztársaság 133 napjának története, a magyar történelem egyik legsötétebb fejezete, valamint az, hogy miként válik egy átlagos bűnügyi újságíró, a Galilei Kör tagja a marxista ideológia hatására kommunista tömeggyilkossá. A film emléket állít a terror több ezer áldozatának és hozzátartozóik fájdalmának. 

Az évfordulón, hétfőn este a Pesti TV is műsorra tűzi az alkotást, 23 órakor.

 

A filmben Szamuelyt Resetár Dániel, feleségét Réti Nóra, Kun Bélát Sorbán Csaba, Lenint pedig Ambrózy Áron alakítja. A dokumentum-játékfilmben a színészi játék mellett archív fényképek, plakátok, és filmfelvételek, illetve Ferkó Dániel történész, a Pesti TV műsorvezetőjének narrációja teszik hitelessé a történetet. Ehhez párosul a kiváló színészi játék, valamint olyan játékfilmes elemek, amelyek jobban befogadhatóbbá, valóságosabbá teszik a nézőknek a száz éve történt eseményeket. 

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Regisztrációs link ITT)

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Részlet a filmből (Forrás: 061.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.