Arisztokraták honfoglalása Erdélyben

Tíz erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésének körülményeivel és perspektíváival foglalkozik Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása című köteteiben Csinta Samu. A szerző tart könyvbemutatót a Magyarság Háza szervezésében szerdán 18 órai kezdettel az Aranytíz Kultúrházban.

Magyar Nemzet
2022. 03. 21. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kálnoky, a Bethlen, a Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay család 20–21. századi történetének, e formálódó folyamatnak csupán néhány rövid pillanatát merevíthette ki, ám a történetek önmagukért beszélnek. 
A romániai rendszerváltást követő visszaszolgáltatások nyomán egyre több arisztokrata család leszármazottja jelenik meg Erdélyben, lakja be életvitelszerűen és felelősen az ősi birtokot. Ezzel párhuzamosan az erdélyi magyar társadalom szerves részévé válik. Ki több, ki kevesebb sikerrel, elszántsággal megy előre, büszkén viselve, ritkább esetben titkolva származását – hiszen végső soron ők is jövőt félő emberek –, időnként elhallgatva, kit, mennyire viseltek meg az elmúlt száz esztendő viszontagságai. Építenek, restaurálnak, bennünk is építve ezáltal a korábban talán nem is létező, vagy egészen romossá pusztított önazonosság-tudatot. Erdély újranemesítése, az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak honfoglalási „csatája” élő, szinte naponta változó folyamat. Rájuk irányuló figyelmünk révén akár fennmaradásuk „haszonélvezői” is lehetünk, ha megismerjük a múltjukat, megéljük a jelenüket, részt veszünk a jövőjükben.

A könyvbemutatón való részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: mailto:[email protected]

Borítókép: Csinta Samu (Forrás: Székely Hírmondó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.