József Attila szerelmes verseinek feldolgozásait énekli új lemezén Fekete Bori

Szeress, ha kedves az életeM! címmel József Attila megzenésített szerelmes verseit jelenteti meg lemezen Fekete Bori. A Junior Prima-díjas énekesnő a közel nyolcvanperces hanganyagot élőben is bemutatja zenésztársaival.

Magyar Nemzet
2022. 03. 04. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete Bori 2017-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének előadóművész szakán. Első szólólemeze 2018-ban jelent meg. Háromszor vett részt a Fölszállott a páva című televíziós népzenei tehetségkutatóban. Jelenleg négy együttesben énekel, a Chalga, a Tárkány művek, a Gajdos és a Dobroda zenekarban. Közreműködik vendégművészként egyéb népzenei együttesekben, mint például a Budapest Mezőség Band vagy a Hungarian Folkembassy. De rengeteg elfoglaltsága ellenére Szeress, ha kedves az életeM! címmel József Attila-versfeldolgozásokat jelentet meg.

– Régi álmom volt József Attila költészetének néhány gyöngyszemét valamilyen formában

színpadra vinni

 – mondta el Fekete Bori. 

– Több életrajzi előadás, musical, monodráma készült már a költőről, ezért én a szerelmeit, a nőkhöz való viszonyát szeretném hangsúlyozni. Közel állnak hozzám a versek, a népzene és a világzene, s ezek ötvözése ez a produkció. Levélrészletek, megzenésített versek és népdalok mutatják be József Attila néhány fontosabb szerelmét, kezdve a legelső és egyben legfontosabb női ,,szereplővel”, az édesanyjával. Kronológiai sorrendben haladunk előre, s ahogy az élete is egyre gyötrelmesebb volt, a zene is ezt a drámaiságot festi le – avat be a részletekbe az énekesnő.

 

A közel nyolcvanperces CD-n olyan versek megzenésítése hallható majd, mint a Keresek valakit, a Lányszépség dicsérete, a Megméressél!, a Virág, a Talán eltűnök hirtelen és a Nagyon fáj. Ezen kívül népzene is színesíti majd a műsort. A megzenésítésért Varga Kornél (gitár, vokál) és Babcsán Bence (fúvós hangszerek, vokál) felelnek, akik fellépnek Fekete Borival a lemezbemutató koncerten is március 26-án 19 órai kezdettel a Fonó Budai Zeneházban. 

Fotó: Marthpoto

Az esten közreműködik még Eredics Dávid (fúvósok, vokál), Kuczera Barbara (hegedű, vokál), Fekete Márton (brácsák), Takács Szabolcs (basszusgitár, nagybőgő), Kertész Ákos (ütős hangszerek, szintetizátor), Lisztes Jenő (cimbalom) és Kautzky Armand (próza). A koncert előtti napokban minden ismert online felületen meghallgatható a lemez.

A lemezbemutató Facebook-eseménye ITT elérhető.

 

Borítókép: Fekete Bori és zenésztársai (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.