Világzene új köntösben

Az akusztikus világzenét játszó Chalga új anyagán, a 42 perc 42 másodperces Ezért van az című CD-jén, ami bakelit-, avagy vinillemezként szintén napvilágot lát, a zenekar stílust váltott. Elektromos hangszerek, dobszerelés, hiphop-, pop- és rockritmusok kísérik a gitáros, zeneszerző Zagyva Tamás magyar népzenét idéző dalait.

2022. 02. 04. 6:44
null
Chalga zenekar Fekete Bori - ének Horváth Móni - szaxofonok, kaval, fuvola, ének Kuczera Barbara - hegedű, ének zegő Dávid - dob Takács Szabolcs - basszusgitár, nagybőgő Zagyva Tamás - gitárok Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Chalga elhagyta az akusztikus folk… – pardon, ezt sok muzsikus nem szereti –, szóval elhagyta az akusztikus népi világzenét, és elektromos hangszerekkel erősítve a hegedűt és a szaxofont rockos, popos hangszerelés felé fordult.

– Ez igaz is meg nem is – kezdte talányosan a beszélgetést Zagyva Tamás zenekarvezető, zeneszerző, gitáros. 

– Az együttes dallamvilága megmaradt, de a ritmusszekció kicserélődött.

A Chalgának megvolt a helye a magyar folk, világzenei szcénában, ahonnan az elmúlt években elkalandozott. S hogy miért?

– Körbeértünk – magyarázta a komponista. – Tulajdonképpen majdnem azonos számok szerepelnek az első két lemezünkön.

– A tagcserék szintén hozzájárultak a változáshoz, kizökkentettek a megszokott kerékvágásból 

– vette át a szót ­Fekete Bori énekesnő, utalva a dobos Szegő Dávid, a basszusgitáros és bőgős Takács Szabolcs, illetve saját maga érkezésére.

Akik pedig maradtak, Horváth Móni szaxofonos és Kuczera Barbara hegedűs (ő egyúttal a Makámot is erősíti).

Ismereteim szerint az olyan honi kísérletek, amelyek a magyar népzenét alapanyagként használják rockos hangszerelésű muzsikáikhoz, mint a Gépfolklór, a Barbaro vagy akár a régi Kormorán, újabban pedig a Zinfield, a ­Palmetta, az Emberöltő – meglehetősen rétegzeneként működve – éppen saját hazájukban nem arattak, aratnak méltó sikert.

– Mi inkább balkáni folkban gondolkodunk, amit hangszerelésünkkel egyedivé teszünk, olyanná, amilyet eddig még nem játszott senki 

– mutatott rá a ­Junior Prima-díjas énekesnő, aki a Tárkány Műveknek szintén frontembere.

– A miénk nem kifejezetten rockhangzás – így Zagyva Tamás –, kerüljük a kliséket, sőt magát a népzenét is.

Az új lemezen egyetlen autentikus dal van, a többi ­Zagyva Tamás szerzeménye.

Fekete Boriból előjött a népzenész, amikor megjegyezte: sokan rájönnek, hogy nem annyira egyszerű a népzene, az autentikus előadásmód. Persze ez rá nem vonatkozik, elég, ha elolvassuk, mit írnak róla a Zeneakadémia honlapján: „az ifjú népdalénekes-generáció egyik legtehetségesebb tagja”.

– A Chalga életemben az első együttes, ahol nem népzenét éneklek – ­árulta el Fekete Bori, no meg azt is: mindig vágyott erre.

Persze sokat kell tennie a népdalétól eltérő énekstílus elsajátítása érdekében, ő pedig tesz: gyakorol, énektanárhoz jár.

– Tamás olyan dallamokat ír, amelyekkel egyébként is foglalkoznom kell – vallotta be, megjegyezve: tévhit, hogy a népdaléneklés kimerül a hangos éneklésben; az azért alakult ki, mert a hangszerek egyébként elnyomnák az énekest.

– Mindenkinek a saját hangján kell énekelnie. Akkor természetes, ha az ember a beszédhangjához a legközelebbin énekel – folytatta a magyarázatot Fekete Bori. – Így máris közelebb vagyunk a könnyűzenéhez. Persze sosem engedem el az autentikus népzenét, mindig abból merítkezem. Nem tudnék nélküle élni.

– Vajon a régebbi szerzeményeknek mi lesz a sorsuk? – érdeklődöm. 

– Nyilván akadnak olyan kötelező számok, amelyeket a rajongóknak hallaniuk kell a koncerteken.

– Nagyon jól működnek a régi számok az új hangszerelésben 

– felelte Zagyva Tamás.

– Amikor én három éve bekerültem a zenekarba, s a régi számokat már az új hangszereléssel tanultam meg, az hihetetlenül izgalmas volt – mondta Fekete Bori.

Nekem pedig igazat kell adnom, lévén a beszélgetés után maradtam a próbateremben, s meggyőződhettem, milyen dögösen szólnak a funkys ritmusra a népzenei ihletettségű dallamok, no meg a szaxofon és a hegedű kettőse.

Borítókép: Chalga (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.