Kezdődnek a március 15-i központi programok

Már ma megkezdődnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok. A Múzeumkertben családi ünnepi hétvégét tartanak, emellett országszerte lesznek különböző rendezvények az ünnepi hosszú hétvégén. Hétfőn átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Március 15-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth téren mond ünnepi beszédet. Lesz továbbá Békemenet, a baloldali pártok pedig nagygyűléseket tartanak a fővárosban. Rendezvényt szervez a Mi Hazánk Mozgalom is.

Forrás: MTI2022. 03. 12. 8:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

A hosszú hétvégére tekintettel idén már március 12-én, szombaton elkezdődnek az ünnepi programok: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében koncertek és gasztrovásár várja az érdeklődőket. Ugyancsak szombattól a budai Várban ingyenes sétákat tartanak, melyeken bejárják az 1848–49-es forradalom és szabadságharc várbéli helyszíneit.

Március 14-én, hétfőn az Országházban átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Március 15-én, kedden – a hagyományoknak megfelelően – Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a központi programok a Parlament előtt. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután 3 órakor a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez a szervezők kérésére csatlakozik a Békemenet is.

Mindemellett kedden a Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Március 15-én ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban. Továbbá kedden ingyenesen meg lehet tekinteni a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító „Lészen ágyú!” című tárlatot.

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket a hosszú hétvégén.

Az országgyűlési választások előtt három héttel baloldali pártok nagygyűléseket tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító baloldali pártok a Műegyetem rakparton gyűlnek össze.

Eközben a Mi Hazánk Mozgalom a Magyar Nemzeti Múzeum mellett tartja rendezvényét.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a március 15-i rendezvények és gyűlések miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a hosszú hétvégén Budapest több kerületében. Az ünnep napján, kedden lezárják az Andrássy út és a Váci út egy szakaszát, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Károly körutat, valamint időszakosan a Margit hidat és a Szent István körutat; a korlátozások módosítják a közösségi közlekedést is.

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: a hosszú hétvégén, március 12-én a szombati, március 13-án a munkaszüneti napokon, március 14-én a szombati, március 15-én az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a fővárosi tömegközlekedési járatok.

A MÁV–Volán-csoport járatainál is változik a menetrend. A vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak.

Borítókép: A magyar nemzeti kokárda (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.