A tér és az idő illúzióvá válása

A valós és a képzeletbeli táj összeolvadásából, emlékként készült fényképek színes negatívjainak kollázstechnikával alkotott kompozícióiból jött létre Dafna Talmor kiállítása, amely a művész Constructed Landscapes (Konstruált tájak) című, tíz éve folyamatban lévő projektjét mutatja be.

Magyar Nemzet
2022. 04. 01. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkák kezdetben személyesebbek, illetve politikai felhangúak voltak, mindez később elhalványult, és átadta a helyét az univerzalitásnak. „A hely, az emlékezet és az idő elmosódása – a konkrétumokkal dacolva és a múlandóságra utalva – a mű idealizált és utópikus tereit sejteti” – olvasható a TOBE Gallery ajánlójában, ahol április 13-a és május 21-e között tekinthető meg a tárlat, 

ami a fotóalkotások mellett helyspecifikus vinil tapétákat, térintervenciókat és fotogramokat is magában foglal, valamint tanulmányokkal és kiadványokkal is kiegészült.

Nemcsak a tér, de az idő is más fogalmat nyer a munkafolyamat során, valamint a végeredmény tekintetében, ugyanis a hagyományos megörökítés pillanatát átveszi a sötétkamrában történő összeillesztés és levilágítás. 

Az illuzórikus domborzat és perspektíva annak köszönhetően alakul ki, hogy a negatívok hol fedik egymást, hol pedig fehér hézagok választják el őket. A rögzített nézőpontok megkérdőjeleződnek, a látásmód megváltozik az alkotások szemlélése során; a néző hol be-, hol pedig kiléphet a keretből.

A tárlaton megtekinthető a 2021-es Kraszna-Krausz Photography Book Awards, valamint a 2022-es FOTO WIEN Photobook Award jelöltjei között is szereplő monográfia, továbbá egy nagyméretű installáció, amely a Filling the Cracks (Repedések kitöltése) című csoportos kiállításra készült. 

Ez az alkotás a többirányú tájképeken keresztül a nézőpontok sokféleségével operál; szembemegy a szinguláris, rögzített és idealizált látvány hagyományos elképzeléseivel.

A Tel Avivban született, Londonban élő és alkotó képzőművész munkássága igen sokrétű, művei megtalálhatóak többek között a Victoria and Albert Museum, a Deutsche Bank, Hiscox és a National Trust gyűjteményben, de számos hazai és külföldi magángyűjteményben is.

Borítókép: Constructed Landscapes (Fotó: Dafna Talmor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.