Hagyományőrző, ösztönös muzsika

Hamarosan debütál Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, költő Esthajnal című legújabb lemeze. Azonban a közönség már szombaton ízelítőt kap a különleges hangzásvilágú, roma kulturális hagyományokból merítő lemezből, hiszen a Fapapucs dal videóklipje holnaptól megtekinthető a művész közösségi oldalain.

2022. 04. 29. 19:00
Fotó: Margitszigeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lemez témája egy cigánytáborban kibontakozó szerelmi történet. A szereplőknek a vándorlás az életük, soha nem tudnak megérkezni igazán, mert az otthonuk az út maga. Két gyönyörű ember tragikus szerelme bontakozik ki, akik annyira büszkék, szabadok és erősek, hogy még a legszebb kötöttséget sem viselik el, inkább belehalnak. 
A klipben Szarka Tamás és zenészbarátai mellett szerepet kapott Ördög Nóra. A forgatáson részt vettek az Esthajnal tehetségkutatóban felbukkant táncosok is a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskolából, valamint Rézműves Natália Nyírkátáról. Az alkotásban szabad táncokat láthatunk. A rendezés Medgyesi Gabriella és Szarka Tamás közös munkája – árulta el lapunknak a zenész-zeneszerző.

„Hogyha bereped a bimbónál, rózsa, rózsaszál, rárepülnék már. Na, de hogyha megtudná a babám, a fapapuccsal rúgná szét a bokám...” – idézte a Fapapucs című dal kezdő sorait Szarka Tamás. Hozzátette, hogy a „na, de hogyha megtudná a babám...” kezdetű sorból hét-nyolc lehetőség is elhangzik, mind-mind azt variálja, hogy mit csinálna velem a babám. Úgy gondolom, ezt nagyon viccesnek fogja tartani a közönség. Vidám, napsütötte, boldog klipet szerettem volna, hogy végre mosolyogjunk, mert úgy érzem, hogy ilyen dalból és klipből elég kevés van.

A szerző nemcsak témában, de hangzásvilágban is visszanyúl a roma kultúra hagyományaihoz: 
– Hangszerelésben és stílusban is cigánydalok ezek, hiszen az Esthajnal című színházi előadás a cigány Rómeó és Júlia-történet feldolgozása. A dalok többségét én írtam, de bárki hallja, azt gondolja, hogy eredeti cigány népdalokat dolgoztam föl. Erős, rendkívül ösztönös, vérből jövő muzsika lett. Azt gondolom, hogy a cigányságnak az egyik legnagyobb kincse a muzsikája, a tánca és a képzőművészete. Ha ezt felmutatjuk, az segítség ahhoz, hogy hidat találjunk egymáshoz, cigányokhoz, magyarokhoz. 

Az Esthajnal lemez előfutára, a Fapapucs című klip szombattól lesz elérhető a művész közösségi oldalain. A lemezbemutató koncertnek a budapesti Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont 2022. augusztus 19-én, ahol közösen lépnek fel Szarka Tamás és zenekara, valamint a Parno Graszt, Tóth Gabi, Reviczky Gábor és a roma tehetségkutató győztesei.

Borítókép: Szarka Tamás (Fotó: Margitszigeti Színház)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.