Marilyn Manson-számok citerán

Az általvető a vállon hordott kettős tarisznya, egyik fele elöl, a másik hátul lóg – a Néprajzi Lexikon szerint. A Hagyományok Háza általvetőjébe sok minden belekerülhet: a néphagyomány és a társművészetek, az egykori paraszti életforma és napjaink kultúrája. Kérdések, válaszok, tudás, élmény. Az Általvető programsorozat olyan, a néphagyományhoz kapcsolódó minőségi tartalmakat kínál, amelyek újszerűek és az adott helyzetben valamiféle aktivitást, bevonódást is kínálnak a közönségnek. Sándor Ildikó néprajzkutatóval, egyetemi docenssel, a Hagyományok Háza Módszertani Műhelyének vezetőjével, a program ötletgazdájával beszélgettünk a programsorozatról és a következő Általvető témájáról, amely ma 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában, és egy sokoldalú népzenész, Dömény Krisztián lesz a vendégük.

2022. 04. 28. 12:00
Fotó: Szilárd Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A sorozat egyik eleme, amikor a néphagyomány és a társművészetek kapcsolatait próbálják feltérképezni beszélgetések és művészeti produkciók segítségével. Igyekeznek mindezt úgy tenni, hogy a néphagyományból is több területet vonnak be: népzenét, népmesét, kézművességet. Az Általvető vendégei csupa olyan nagy hatású, a saját területükön egyedit és maradandót alkotó emberek, akik vagy a néphagyományt alapul véve nyitnak más műfajok felé, vagy a saját hivatásukba emelik be a néphagyomány elemeit.

Az a misszióm, hogy a citerát kimozdítsam a kategóriákból

– vallja Dömény Krisztián, az Általvető áprilisi alkalmán fellépő népzenész. Szakmai munkásságában kézenfogva jár a népzeneoktatás és a más műfajokban bátran kísérletező előadó-művészet. A Junior Prima-díjas Dömény Krisztián a zeneművészeti szakközépiskola és a Zeneakadémia elvégzése után nemcsak alap- és középfokon oktat citerát, hanem Citera Jazzklubot vezet, önálló szerzői estjei vannak, kamarazenekarokra komponál műveket, Marilyn Manson-számokat ültet át citerára és egy alternatív rockzenekarral is együtt játszik. Krisztián sokszínű egyénisége, kreativitása és eddigi színes életútja igazán izgalmas beszélgetést és zenei élményt ígér a közönségnek. A műsor házigazdája Berta Alexandra lesz. 

Az első Általvető két éve novemberben volt itt a Hagyományok Házában –  kezdte a programsorozat ismertetését Sándor Ildikó. –  Néhány nap múlva újra bezárt az ország. Aztán online készítettük egy darabig. Most egy hibrid formát választottunk: élőben a hónap utolsó csütörtökén van itt egy beszélgetés, pár hét múlva pedig meg lehet nézni ezt a Hagyományok Háza YouTube-csatornáján. Mi hívta életre? Gimnáziumi és egyetemi éveim alatt elcsíptem a táncházmozgalomnak azt a hőskorát, ahol a tánc és zene mellett fontos volt az ismeretterjesztés. A mi táncházunkban Sára Sándor, Csoóri Sándor jelenléte hétről hétre ismétlődő volt. Ezt az értéket szerettem volna mindig visszahozni. Az Általvető a népművészet és a társművészet, a népművészet és a jelenkor társadalmi kérdéseivel foglalkozik. Mindig olyan valaki a beszélgetőtárs, aki ezt személyében képviseli. Nem egy „folkarc”, de olyan gazdagon használja a népművészet, néphagyomány eszköztárát, hogy érdemes megismertetni a közönséggel. Vagy a népművészet területén működik, de nem mint hagyományőrző, hanem valamilyen társadalmi szerepvállalásban, közösségteremtésben végzi. Olyan személyek ülnek a székben, akik ezt a köztes szerepet játsszák. Mélységében ismerik, de rendhagyó módon működtetik a néphagyományt a jelen kultúrájában. Hogy jó ritmusa legyen a beszélgetéseknek, hogy a magvas gondolatokhoz jobban lehessen kapcsolódni, művészi produkciók tagolják. Ezek a beszélgető személyéhez kapcsolódnak – sorolta Sándor Ildikó. 

Legutóbb a bábosok legnagyobb elismerésével kitüntetett Fabók Mariann és férje, Keresztes Nagy Árpád volt a vendégük.

Fotó: Szilárd Katalin

Fabók Mancsi neve egyet jelent a bábokkal és saját vándorbábszínházával, melyben ő játszik, férje zenél. Élvezettel lép percenként egyik szerepből a másikba. Egyik mondatában kikapós menyecskét alakít, másikban zsörtölődő vénasszonyt, a harmadikban pedig lányok után kajtató vénembert. Sziporkázó megoldásokkal teli előadásmódja a szakma és a közönség részéről is szerető megbecsülést vált ki. Így ír Fabók Mariann előadásukról, tevékenységükről:

Előadásaink forrásanyagai általában népmeséink, gyűjtéses énekeink, esetleg balladáink, s persze van úgy is, hogy megírt műhöz nyúlunk. Minden esetben igyekszünk a régiségben gyökerező hagyományunkat életben tartani, és a saját szűrőnkön áteresztve a mai kor emberének maradéktalanul befogadhatóvá tenni azokat.

Borítókép: Fabók Mancsi a korábbi Általvetőn (Fotó: Szilárd Katalin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.