időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo
Kalapács alatt Horthy, Csontváry, Arany, Weöres, Jókai, Feszty és Lechner kézirata

Különlegességekre licitálhatnak az irodalombarátok

Magyar Nemzet
2022.04.21. 16:20 2022.04.21. 16:20
Különlegességekre licitálhatnak az irodalombarátok

Páratlan aukciós anyaggal jelentkezik a Múzeum Antikvárium 40. árverése. Arany, Berzsenyi, Fekete István, József Attila, Karinthy, Kosztolányi, Madách, Márai, Mészöly, Mikszáth, Molnár Ferenc, Móra, Móricz, Petőfi, Radnóti és Szerb Antal első kiadású, valamint dedikált köteteire licitálhat a nagyközönség április 28-án.

A Múzeum Antikvárium 40. árverésén a magyar irodalom kiválóságainak száznál is több első kiadású vagy egy-egy neves írónk által a pályatársak valamelyikének dedikált kötetére licitálhatnak az érdeklődők április 28-án 17 órától a Kossuth Klubban vagy az online térben, az Axioart oldalán. 

A négyszázötvennél is több tételt számláló, sokrétű és különleges anyagot a szervezők az antikváriák szinte minden területét átfogó kínálatából válogatták össze, amely magában foglal egy közel ötventételes avantgárdgyűjteményt is.

A szépirodalmi ritkaságokon kívül az antikvárium tavaszi árverésén kalapács alá kerül Széchenyi István első kiadású kötetei közül néhány, valamint 1848-as, reformkori, vadászati és borászati relikviák, illetve számos kézirat, többek között Arany Jánosé, Benczúr Gyuláé, Csontváry Kosztka Tivadaré, Eötvös Józsefé, Feszty Árpádé, Herman Ottóé, Horthy Miklósé, Jókai Móré, Lechner Ödöné, Móra Ferencé és Weöres Sándoré.

Az aukció egyik különleges tételéhez, a Jókai Mór által írt kéziratos levélhez bájos anekdota kapcsolódik: a neves író helyreigazítást kért a Pesti Hírlap főszerkesztőjétől, mivel a lapban hosszasan ecsetelték, hogyan talált Jókai egy aranyórát Balatonfüreden, amit egy ifjú hölgynek juttatott vissza. Az író levélben tette helyre a dolgokat, miszerint az aranyórát valójában nem ő találta, hanem feleségének nővére, aki azt nem a tulajdonosnak, hanem egy fürdőfelügyelőnek adta át, és az óra így került vissza tulajdonosához.

Az aukció további különlegessége, hogy a közel ötventételes avantgárdgyűjtemény iránt érdeklődők licitálhatnak Kassák Lajos portréjára, valamint a magyar avantgárd mozgalom meghatározó alakjának több dedikált, illetve első kiadású kötetére is. 

Az árverés katalógusa itt tekinthető meg.

Borítókép: Jókai Mór kéziratos levele (Forrás: Axioart.com internetes műkereskedelmi portál)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.