Szolidaritási nap Ukrajnáért a Nemzeti Színházban

2022. április 24-én bárki csatlakozhat a Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához és adományával támogathatja a háború elől menekülőket. A Nemzeti Színházban kihelyezett adománygyűjtő perselyekben valamint a segélyszervezet bankkártyás termináljain keresztül tudja támogatását eljuttattatni a bajbajutottaknak.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Színház2022. 04. 14. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Drámaszínház A boldogtalan című előadását felvételről, ukrán nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők április 24-én, vasárnap, 17 órakor a Nagyszínpadon.

A boldogtalan című darab az ukrán hivatásos színház egyik létrehozójának, a színészként, rendezőként és drámaíróként is ismert Ivan Karpenko-Karijnak a legnépszerűbb színműve, egyúttal az ukrán nemzeti drámairodalom örökségének fontos része. A történet középpontjában egy szerelmi háromszög, Varka, Hnat és Szofia kapcsolata áll. Az ő viszonyrendszerükből bontakozik ki a dráma fő cselekményszála. A szerző ugyanakkor egy nehezebb, de mélyebb olvasatot is kínál az értelmezéshez, amely az örök értékek és fogalmak felé vezet bennünket. Az Ivan Urivszkij rendezte előadás a kiveji ukrán Nemzeti egyik friss bemutatója, premierje 2021 decemberében volt.

A boldogtalan című darab plakátja

A kijevi Dakh Színház – Dakh Daughters formációjának Ukrán tűz című koncertszínházi előadását 20 órától tekintheti meg a közönség szintén a Nagyszínpadon.

Ez a háború hatalmas katasztrófa Ukrajna számára, amely kihat az egész világra, az egész emberiség jövőjére. Ukrajna és az ukrán nép most történelmének egyik legnagyobb tragédiáját éli át. Harcol szabadságáért, önállóságáért – a túlélésért. És ebben a küzdelemben nagy szüksége van a jóérzésű emberek segítségére, bárkitől és bármilyen formában is érkezzék

– mondják az alkotók.

A kijevi Dakh Színház társulatának egy része azért hagyta el Ukrajnát nem sokkal a háború kitörése után, hogy új koncertszínházi előadásukkal felhívják az európai közvélemény figyelmét népük szenvedésére. Az Ukrán tűz című előadásukat Franciaországban hozták létre, és európai turnéjuk állomása Budapest is. A társulat egyik formációja, a Dakh Daughters koncertszínháza a groteszk freak-kabarék világát idézi. Üzenete: segélykiáltás a világhoz, tanúságtétel a háború okozta humanitárius katasztrófáról, civilek szenvedéséről és haláláról Ukrajnában.

A Dakh az ukrán alternatív szcéna egyik különleges formációja, nemzetközi fesztiváljuk a Gogolfest. A társulat vezetője, Vlad Troickij nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem. Korábban dolgozott Debrecenben, Kecskeméten és Miskolcon is, társulatával pedig több alkalommal volt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM vendége.

Az előadások ingyenesek, de jegyfoglalás szükséges a [email protected] címen, telefonon: +36 1 476 6868 vagy ki is nyomtathatják a Nemzeti Színház műsoroldaláról.

További információkért kérjük látogassanak el a Nemzeti Színház weboldalára.

Borítókép: a Dakh Daughters  formáció (Fotó: Olga Zakrevska)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.