Ünnepi koncertsorozat lesz három erdélyi városban

Ég és Föld címmel rendez húsvéti koncerteket az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. A neves fellépőkkel szervezett eseménysorozat feketevasárnap Csíkszeredában kezdődik, nagycsütörtökön pedig Kolozsváron és Marosvásárhelyen folytatódik.

Magyar Nemzet
2022. 04. 02. 17:01
null
Fotó: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi hagyományok háza három városra kiterjedő, Ég és Föld elnevezésű koncertsorozattal készül a húsvéti ünnepekre. 

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is

foglalja össze a kezdeményezés célját Kelemen László, a hagyományok háza alapítvány vezetője.

– A mostani földindulásos időszakban, amikor pandémia, háború tetézi mindennapos bűneinket, természetes, hogy az égihez fordulunk a nagyhéten, szabadulásért könyörögve. Az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz így társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncert alkalmat nyújt mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre és zeneileg is igazi csemegének ígérkezik. A katarzist, a felszabadulást pedig mindannyiunknak a húsvét hozhatja el.

Csíkszeredában a Csíksomlyói kegytemplom április 3-án, feketevasárnap a nagymise után ad otthont az első jeles eseménynek, amelyen a Székelyföldi Énekiskola tanulói, valamint az Ars pro Toto énekegyüttes művészei lépnek fel. Műsoron a reneszánsz zenefejedelmek, mint Orlando di Lasso és Carlo Gesualdo művei mellett gregorián dallamok és népénekek csendülnek fel. 

Nagycsütörtökön először a kolozsvári evangélikus–lutheránus templomban tartanak koncertet, amelynek programjában többek között olyan kiváló kortárs magyar zeneszerzők, mint Orbán György, Kocsár Miklós és Kelemen László egyházzenei darabjai hangzanak el. A hangversenysorozat a marosvásárhelyi Vártemplomban fejeződik be Kásler Magdi és az Üver zenekar, valamint a Nyilas Szabolcs vezette Cantuale Énekegyüttes részvételével. A program igazi különlegessége Mozart egykori mentora, Giambattista Martini, valamint a kissé elfeledett szegedi kiváló zenész, König Péter két-két opusának bemutatása.

Bővebb információkat ITT találhatnak.

Borítókép: A Csíksomlyói kegytemplom belseje (Fotó: Hagyományok háza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.