időjárás 30°C Pál 2022. június 30.
logo

Tizenhét év után újra vb-döntőben a női válogatott!

Hoppál Péter a Politikai Hobbistában

A kultúra megtart, felemel, megerősít, identitást ad, ha olyan minőségű

Magyar Nemzet
2022.05.27. 17:00
A kultúra megtart, felemel, megerősít, identitást ad, ha olyan minőségű

„Európában egyedülálló módon egy olyan kulturális konjunktúra időszakát éljük, amely a millennium óta nem látott mértékben újította meg a kulturális kapacitásokat és infrastruktúrát” – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Pesti TV Politikai Hobbista című műsor második részében.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt a Pesti TV Politikai Hobbista tegnapi adásának vendége. 

Az államtitkár 2014 és 2018 között, Balog Zoltán minisztersége idején egyszer már viselte a pozíciót, így igazából csak visszatért a régi-új szerepkörbe. 

Mint mondta, a kultúra területén meg lehet találni érték alapon a szereplőkkel a harmóniát. 

Kívülről úgy tűnik, hogy mindenki veszekszik, állandóan kultúrharc zajlik, de ha az értékszemlélet alapján tekintjük végig az ágazatot, a feladatokat, akkor igenis közös nevezőre lehet jutni

– fejtette ki, majd hozzátette: az értékalapú gondolkodást képviseli a kulturális szférában a Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere, Csák János is, akivel nagyon jó együtt dolgozni.

Hoppál Péter elmondása szerint hatalmas az a teljesítmény, amit Magyarország az elmúlt tizenkét évben a kulturális fejlesztések, intézmények, infrastruktúra terén produkált. 

Mint rámutatott, Európában egyedülálló módon egy olyan kulturális konjunktúra időszakát éljük, amely a millennium óta nem látott mértékben újította meg a kulturális kapacitásokat és infrastruktúrát.

Az államtitkár kifejtette: a jó tartalom, a minőségi kultúra önmagában kevés, ugyanis ha nincs hozzá forma, akkor az emberek nem érdeklődnek. „Ha lepukkant infrastruktúrában akarjuk a legmagasabb rendű kulturális termékeinket bemutatni, be sem jön a közönség” – mondta, majd leszögezte: a polgári kormányzás idején az infrastruktúrát rendezték.

A műsorban szóba került a szemünk láttára zajló újmarxista őrület, ami tetten érhető a cancel culture-ban, ami hazánkban is jelen van. Éppen ezért nemzeti kultúrát művelni, igazgatni, támogatni valódi küldetésnek számít a XXI. században. 

Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra megtart, felemel, megerősít, identitást ad, ha olyan minőségű. „A kultúra végső célja pedig napjainkban az, hogy indentitásunk stabilizációjában a legfontosabb szerepet töltse be” – hangsúlyozta.

Se paróka, se bő gatya

Kerekasztal-beszélgetés a magyar táncházmozgalom indulásáról, intézményesüléséről és jövőjéről.

 

Fontos, hogy ápoljuk a hagyományainkat, értékeinket, a nemzettudatot, és mindezt igenis lehet korszerűen, szórakoztatóan, „szexin” tenni. Jó példa erre az idén ötvenéves táncházmozgalom, 

ami ma is friss és trendi dolognak számít a fiatalok körében. Hoppál Péter elmondta, hogy ha ma a külföldi turisták belecsöppennek a Fonó vagy a Hagyományok Háza valamely rendezvényébe, a legelementárisabb élményként emlegetik. Sőt, visszatérnek emiatt.

Az államtitkár optimista a hagyományok őrzését, továbbadását illetően. Meg van arról győződve, hogy múltunk megismerésében a kulturális intézményeink segítenek a mai fiataloknak, akik így mélyebb indentitásgyökereket eresztenek.

Politikai Hobbista

Borítókép: Hoppál Péter (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.