időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo
Rövidesen megkezdődik a Memento Mori című film forgatása

Film készül a váci múmiákról

Magyar Nemzet
2022.05.26. 21:12
Film készül a váci múmiákról

Hamarosan elkezdődnek a Vácról is szóló történelmi kalandfilm, a Memento Mori forgatási munkálatai. Kiss Stefán Mónika producer-rendező alkotása a váci Fehérek templomában talált, 18. századi múmiák történetét idézi meg.

A Memento Mori nézői a 18. századi Vácot láthatják majd, az akkori homlokzatokkal, ruhákkal, hajviseletekkel, ékszerekkel. A film tehát egyfajta időutazásra hív, egy kis hollywoodi élményt kínál – fogalmazott Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a város országgyűlési képviselője a történelmi kalandfilm sajtótájékoztatóján csütörtökön Vácon.
Rétvári Bence kiemelte, hogy a váci múmiákat világszerte ismerik, a most készül nagyszabású film hatására azonban még többen tudomást szerezhetnek róluk. Remélhetőleg a film megtekintése után sokan kedvet kapnak majd arra, hogy Vácra látogassanak és személyesen is megnézzék a múmiákat.
– A film története fikció ugyan, de a munka teljes mértékben tudományos alapokon zajlik– hangsúlyozta az államtitkár.
A Kiss-Stefán Mónika, Maruszki Balázs és Dubinyák Réka forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására 300 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet. A forgatás június végén kezdődik. A vasárnapi szereplőválogatáson az alkotók várják azokat váciakat, akik egyes tömegjelenetekben eljátszanák elődeik történetét – szólította részvételre a város képviselője a váci polgárokat.
A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss-Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő filmje a 265 múmia sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.


Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, KDNP-s országgyűlési képviselő, Trokán Nóra színésznő és Kiss-Stefán Mónika, a Memento Mori című film producere és rendezője a filmről tartott sajtótájékoztatón a váci Fehérek temploma előtt (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)