Jankovics Marcell retrospektív sorozat a Cinema MOM-ban

Jankovics Marcell hat animációját láthatja a közönség június 2. és 7. között Budapesten a Cinema MOM ingyenes retrospektív vetítéssorozatában.

Magyar Nemzet
2022. 05. 24. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jankovics Marcell, a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező Az ember tragédiája, valamint az Ének a csodaszarvasról című animációi mellett két részben a Magyar népmeséket, a Fehérlófia és János vitéz című mesefilmeket láthatja a közönség.

Naponta egy film szerepel a programban – írta tájékoztatójában a Pannonia Entertainment Ltd. 
Miért fontos megismerni a múltunkat? Milyen útravalóval láthatjuk el gyermekeinket? Hogyan kapcsolódhatunk őseinkhez? Miként tagozódunk be jelen világunkba? Milyen értékek mentén határozzuk meg magunkat, nyerünk önazonosságot? Milyen írásos és vizuális kultúrával, milyen képzelőerővel rendelkezünk?

Jankovics Marcell bár egyetemi néprajzi tanulmányokat – édesapja politikai meghurcolása miatt – nem végezhetett, egész életművében a magyar népművészetet kutatta, és azt próbálta átadni a közönségnek. Alkotásaiban az ősmagyar táltosmotívumtól a legkisebb fiú, valamint az égig érő, mennyet, földet, poklot összekötő világfa egyetemes toposzán át a magyarok őshazából Kárpát-medencébe való letelepedéséig sok témában közvetítette ma is érvényes tudását – írják a közleményben.
A filmre vett fázisrajzokat olyan irodalmi művek ihlették, mint Arany János balladái vagy a Rege a csodaszarvasról; Arany László népmese-átdolgozásai; Gaal György, Erdélyi János, Kriza János, Ipolyi Arnold, Berze Nagy János, Ortutay Gyula, Benedek Elek, Arany László, Móra Ferenc, Illyés Gyula népmesegyűjtései, valamint Madách Imre máig egyedülálló főműve, Az ember tragédiája – áll a közleményben.

A program tervezett kezdésekkel:

2022. 06. 02., csütörtök Az ember tragédiája 18:30
2022. 06. 03., péntek Ének a csodaszarvasról 18:30
2022. 06. 04., szombat Magyar népmesék 1. 11:00
2022. 06. 05., vasárnap Magyar népmesék 2. 11:00
2022. 06. 06., hétfő Fehérlófia 18:30
2022. 06. 07., kedd János Vitéz 18:30

Borítókép: Jankovics Marcell hét animációját láthatja a közönség (Fotó: Cinema MOM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.