Új templomot kapott a bősi magyar közösség

Ritka, de annál jelentősebb esemény, amikor egy határon túli magyar közösség egy-egy új temploma megnyithatja kapuit a hívek előtt. A megmaradásnak és az összetartozásnak olyan aktusa ez, amely a magyarság keresztény hagyományainak megújuló erejét mutatja.

Kovács Zalán László
2022. 05. 10. 15:35
null
Fotó: BODO KAROLY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 24-én tartották meg a határtól alig néhány kilométerre, Bősön, az újonnan épült református templomban az első istentisztelet, majd délután az első koncertet. A templomavatás természetesen mindenekelőtt a helyi magyar közösségnek volt igazi ünnep, de a környékről is számosan érkeztek, hogy osztozzanak a kivételes örömben.

Korábban Oros Csaba, Bős református lelkipásztora úgy nyilatkozott:

Nem heti egyszeri alkalomra épült a templom, hanem úgy, hogy többfunkciós és sokoldalú legyen.Már az építkezés idején elhatározta a közösség, hogy az istentiszteleteken kívül koncerteket, előadásokat, kiállításokat is tarthatnak a templomban, ahol egy kis könyvtár, üvegfallal leválasztott gyereksarok és pelenkázóval felszerelt mellékhelyiség is lesz. A karzaton az orgona helyét is kialakították, a toronyba pedig egy 1885-ben öntött harang kerül.

Az eredeti gondolatnak megfelelően az esemény házigazdája, Oros Csaba az összetartozásunk jegyében a határ mindkét oldalán élő magyarságot magas színvonalú zenével egyaránt kiszolgáló Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatóját, Kovács Zalán Lászlót és az ő Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttesét kérte fel, hogy a felszentelés után az első koncertet adják a vadonatúj templomban. A fellépés így természetesen a Bach Mindenkinek Fesztivál programjába illeszkedett.

A templomavatás közönségének soraiban testvéri szeretetét hozva magával megjelent Parák László római katolikus esperes-plébános, valamint a segítségben a tervektől kezdődően mindig elöl járó Fenes Iván bősi polgármester is.

Borítókép: Oros Csaba, Bős református lelkipásztora (Fotó: reformata.sk/Bodó Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.