Zene mint a szakralitás bölcsője

A remekművekben gazdag egyházzenei irodalom bemutatására hívta életre a Haydneum – Magyar Régizenei Központ a Haydneum Egyházzenei Fesztivált, amelynek a budapesti Egyetemi Templom és a Belvárosi Szent Mihály-templom ad otthont június 3. és 12. között. A rendezvény együttműködik a Filharmónia Magyarország szervezésében megvalósuló Con Spirito Egyházzenei Fesztivállal, amely a vidéki városokban várja az érdeklődőket június 4. és 10. között. A Központi Papnevelő Intézetben tartott csütörtöki sajtó­tájékoztatón Vashegyi György és Szamosi Szabolcs ismertette a fesztiválok programját.

2022. 05. 20. 6:28
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ 2021-ben alakult, az intézmény célja a régizene értékeinek magyarországi támogatása, illetve a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítése, amely az 1630 és 1830 közötti időszakot fedi leA központ következő programsorozata a júniusi Haydneum Egyházzenei Fesztivál, ahol fellépési lehetőséget kapnak többek között a Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke művészeti vezetése alatt működő rezidens együttesek, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, vagy éppen Rácz Márton vezényletével a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara is.A sajtóesemény háziasszonya ­Becze Szilvia, a Bartók rádió műsorvezetője volt. A felemelő zenei ízelítőt pedig az Authentic Quartet szolgáltatta, amely a Haydneum névadó zeneszerzője, Joseph Haydn 1785-ben, az Esterházy herceg szolgálatában írt, op. 47-es d-moll vonósnégyesével vezette fel a tájékoztatót.
Vashegyi György a június 3. és 12. közötti, Haydneum Egyházzenei Fesztivál programsorozatát ismertette. Mint mondta, ennek a repertoárnak döntő többsége egyházi zene. Ideológiai okokból ez még az 1980-as években, ha nem is direkt tiltott, de a nem igazán tűrt kategóriába esett.

E örökségnek legjelentősebb része egyházi zene, és nagyon fontosnak tartottuk, hogy az eredeti, méltó helyszínen, azaz templomi környezetben indítsunk egy olyan sorozatot, ahol ezek a darabok megszólalnak

– hangsúlyozta.

A karmester továbbá kiemelte a június 7-i koncertet: egy jelentős nemzetközi együttműködésre kerül sor, a ­Versailles-i Barokk Zenei Központ Gyerekkara jön Budapestre Fabian Armengaud fiatal, kiváló francia karnagy vezényletével, francia szólistákkal, mint Eugénie Lefèbvre, Gwendoline Blondeel és Paulin Bünd­gen. Közülük egyébként kettőt már hallhatott korábban a magyarországi közönség.
Fesztivál a fesztiválban, így lehetne elhelyezni a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált a Haydneum rendezvényének palettáján, ami a vidéki városokra (Békéscsaba, Kaposvár, Pécs Szeged, Veszprém) koncentrál. Különleges programokkal várják a lelki feltöltődésre vágyó zeneszeretőket a szabadban és a templomokban egyaránt.
Amikor azt a célt tűzzük ki szlogenünkhöz hűen, hogy közel hozzuk a zenét, akkor nyilván ebbe egyszerre gondolunk a klasszikus zenére általában, ami természetesen színeződik a népzenével és a dzsesszel is, de ezúttal egy szűkebb halmazra koncentrálunk, az egyházzenére

– emelte ki Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy 2022-ben még inkább fókuszba kerülnek az egyházzenei ritkaságok, a Haydnnel kapcsolatos művek.
A Con Spirito a szegedi dómban nyitja meg kapuit június 4-én, a Capella Savaria és a Purcell Kórus hangversenyén kiváló énekes szólisták működnek közre. A június 10-i zárókoncertet Békéscsabán rendezik meg, ahol az Aura Musicale barokk kamaraegyüttes Esterházy Pál műveiből is szemezget.
Vashegyi György a fesztiválokat követő zenei csemegékről is szólt, ugyanis a Végh Sándor vonósnégyes program idei díjazottjai lépnek fel augusztusban hétvégenként az Esterházy-kastélyban.

Borítókép: Az Authentic Quartet adott minikoncertet a Haydneum Egyházzenei Fesztivál és a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.