A Szironta együttes Amerikába megy

Először képviselteti magát Magyarország a harangzenészek világtalálkozóján a műfaj hazájában, Amerikában. Augusztus 1–6. között az ország első és egyetlen harangzenekara, a Szironta együttes is részt vesz a 20. Nemzetközi Kéziharang-szimpóziumon (International Handbell Symposium) az Egyesült Államokban, és nemzetközi turnéra indul a közeljövőben.

Magyar Nemzet
2022. 07. 25. 16:01
null
Forrás: Sziront.art Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Kéziharang-szövetség (International Handbell Committee) 1988 óta kétévente rendezi meg a szimpóziumot a nyolc tagszövetség közreműködésével, mindig más-más országban. A szövetség a világ minden tájáról várja a harangzenészeket a kapcsolatépítés, közös tapasztalatszerzés és a harangzenészek közösségének erősítése, a műfaj népszerűsítése érdekében. Idén az Egyesült Államok, a Tennessee állambeli Nashville ad otthont a szimpóziumnak, ahol Brazíliától Japánig, Ausztráliától Nagy-Britanniáig képviseltetik magukat a különböző formációk.

Az idei lesz az első év, amikor Magyarország is csatlakozik a találkozóhoz. A Szironta együttes fiatal zenészei az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Nemzeti Tehetség Program jóvoltából juthatnak el a rendezvényre.

Az együttes egyébként a pandémia időszaka alatt itthon is intenzív kampányt folytatott a harangzene műfajának megismertetésére, ezért az utóbbi két évben országszerte több mint háromszáz koncertet adtak a legkisebb településektől az ország legnagyobb rendezvényhelyszínéig, az Aréna színpadáig, de még az Országházban is megszólaltatták harangjaikat. Az amerikai koncerteken elsősorban magyar vonatkozású klasszikus műveket játszik a magyar együttes.

A szimpózium egyik fő eseménye lesz az a közösségi harangozás, amikor az összes résztvevő, több száz harangjátékos a nemzetközi szövetség tagországai által válogatott zeneműveket szólaltatja meg Nashville-ben, a zene városában, a countryzene hazájában.

Borítókép: Amerikába készül a magyar harangegyüttes (Fotó: Sziront.art Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.