időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Koltai Lajos rendezésében készül a Semmelweis-film

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.26. 18:45 2022.07.27. 00:44
Koltai Lajos rendezésében készül a Semmelweis-film

Tudományos felfedezés és romantikus szál mentén fut az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról szóló, Koltai Lajos rendezésében készülő, nagyszabású magyar film története. A láthatatlan gyilkos című produkció várhatóan 2023-ban kerül a magyar mozikba – mondta Lajos Tamás producer az M1 aktuális csatorna hétfő esti adásában.

Javában zajlik A láthatatlan gyilkos forgatása, főként Budapesten, a SOTE Anatómiai Intézetében vesznek fel jeleneteket, de más fővárosi helyszíneken, utcákon, lakásokban és Kecskeméten is megidézik a korabeli hangulatot – mondta Lajos Tamás producer, megjegyezve, hogy díszletekkel és a számítógépes utómunka segítségével alakítják át a helyszíneket.

A történet nagyrészt hiteles életrajzi és történelmi alapokon nyugszik, gerincét a tudományos felfedezés mellett egy romantikus szál adja, a női főszerepet Nagy Katica alakítja. Lajos Tamás hangsúlyozta: Semmelweis Ignác története egy igazi hőstörténet, a magyar orvos olyan horderejű felfedezésre jutott, amely megváltoztatta az orvostudomány akkori menetét, és rengeteg anyának mentette meg az életét.

Mint mondta, Semmelweis Ignácot az egész világon ismerik, élete már többször is vászonra került, amerikai film is készült róla, Bristolban pedig színdarab. Magyarországon az első Semmelweis-filmet 1939-ben Tóth Endre rendezte, aki később Amerikában lett híres, majd 1952-ben Bán Frigyes Semmelweis címmel készített nagyjátékfilmet, amely proletár hősnek állítja be a tudóst – sorolta Lajos Tamás.

A producer szerint Koltai Lajos rendezése teljesen más megközelítésben dolgozza fel a történetet, a szereplőválogatásnál sem kerestek külsőben vagy személyiségben hasonlóságot. – Koltai Lajos olyan személyiséget keresett, aki átjön a vásznon, akinek a személyisége a nézőket el tudja vinni egy másik dimenzióba, és ezt Vécsei Miklóssal meg is találtuk – hangsúlyozta.

A hőstörténetre koncentráltak, mert Semmelweisé egy olyan világraszóló siker és magyar teljesítmény, amelyet időről időre érdemes filmre vinni – mutatott rá Lajos Tamás, hozzátéve, hogy időnként újra kell fogalmazni a magyar nemzeti értékeket, hősöket, példaképet kell magunk elé állítani, és a magyar filmeseknek ez fontos feladatuk.

Semmelweis példája, kitartása, akaratereje és szorgalma mindannyiunk számára követendő lehet – tette hozzá.

Borítókép: Koltai Lajos (Fotó: MFA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.