Moderat-koncert Budapesten: tudatmódosító nélküli, módosult tudatállapot

A berlini, szupergroupként aposztrofált elektronikus zsenialitás másodszor lépett fel hazánkban, s ha már idén jelent meg az új lemezük (More D4ta), játszottak is a kiadványról néhány szerzeményt.

Szaniszló Hajnalka
2022. 07. 23. 11:52
2022.07.22. Budapest Moderat koncert Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen azokat a szerzeményeket játszották a Moderat koncertjén pénteken este a Budapest Parkban, amelyek leginkább kiemelkedők, nemcsak a digitális zenelejátszók listája, hanem az értő fül számára is: Undo Redo, Neon Rats, Doom Hype, More Love – ez utóbbi üzenetére később még visszatérek.

A Moderat budapesti koncertjének ajánlója így szólt

A Modeselektor két tagja, Gernot Bronsert és Sebastian Szary, illetve az Apparat művésznéven alkotó Sascha Ring fúziójából létrejött Moderat szenvedéllyel és lelkesedéssel szállítja Berlinből a legforróbb elektronikus trackeket a világ minden pontjára. Két olyan világot egyesítenek, amely első hallásra furcsa párosításnak hangzik: a Modeselektor dübörgő basszusait az Apparat érzékeny, finom dallamai egészítik ki. Az előzenekar a Catnapp volt ezen az estén.

KEXP performance favorit: Moderat

A KEXP (Seattle) nonprofit szervezet – többek között – rádióállomásának live szekciója az a platform, ahol presztízs-értékkel bír szerepelni. A Moderat azon formációk egyike, amelyek a live performance-szekcióban is felléptek már, és a videómegosztón elért milliós nézettségből is kivették a részüket.

A fentiek tudatában indultam el a budapesti koncertre. A legjobb Moderat-lemez alkotta a koncert gerincét. Az intróból és tizenhat dalból álló setlist hangulatát leginkább a III című korong dalai tüzelték fel. Erről az anyagról szinte az összes dalt hallhattuk. Nagyon rendben van, hogy így történt 2022. július 22-én a Budapest Parkban – gondoltam. Hiszen egyértelműen ez a diszkográfia legjobb lemeze.

Fotó: Kurucz Árpád

Moderat-ot a zaklatott idegrendszernek

Végtelenül szerény és profi produkciót láthattunk Budapesten, olyasfélét, amely a keserédes kiábrándultságot ötvözi egyfajta mélabús optimizmus-faktorral és dobhártyát rezegtető taktusokkal. Ugyanakkor mégis nagyon jól lehet töltekezni a dalokból. Hiszen mi az, ami jelen van ma a világunkban? Elképesztő tempóban robog körülöttünk a világ, miközben sokan félelemben és bizonytalanságban élnek – hatalmas szélsőségek, amelyek mind megjelennek a Moderat új korongjának témáiban is. More Love – szól az új lemez legerősebb dalának címe.

Az abszolút kedvenc: a Bad Kingdom

A II névre keresztelt lemez kimagasló dala és a hozzá készült klip egyértelműen a legnagyobb favoritok közé tartozik. Ötvenes évek, német történelem, gyilkosság, korrupció – végtelenül egyszerű, fekete-fehér, ám annál kifejezőbb animációban ölt testet a dal videójában. Ezt láttuk a track közben a koncert vizuáljában is.

Fotó: Kurucz Árpád

Látogatószám az elektronika zsenialitásnak budapesti koncertjén

Foglalkozzunk inkább a lényeggel. Azzal, hogy mennyire profi és szerény előadást láthattunk, minimál vizuállal, ahogyan az ehhez a műfajhoz olyan remekül passzol. Vagy azzal, hogy a közönség mennyire lelkesen hívta vissza többször is masszív visszatapssal a csapatot.

A Moderat a műfaj hardcore-ja

Az elektronikus zenei performance-ok egyedi atmoszférával rendelkeznek. A Moderat a műfaj hardcore-ja. Nem a zenészek a lényegesek, kevésbé jelentős a vizuál, minden csak adalék ahhoz a tömény, minden zsigerünket csordultig megtöltő elektronikához, amely megteremti ezt az egészen sajátos közeget.

Fotó: Kurucz Árpád

Sokan voltak egyedül a Parkban

Egyéb estéken csoportosan, de legalábbis párosával mozognak az emberek a helyszínen. A Moderat-on nem feltétlenül így történt. Egyrészt hallottam megjegyzéseket arra vonatkozóan, hogy nem baj, hogy nincs telt ház, sokkal jobban élvezhető az este. Másrészt tényleg az átlagosnál több embert láttam magányosan élvezni a koncertet. És kifejezetten jól érezték magukat. Húsztól hatvanig mindenféle korosztály képviselői jelen voltak és szeleteltek az elektronika számomra egyre sokkolóbb ritmusaira.

Ghostmother, A New Error, Intruder – a ráadás

Ezek a dalok zárták az estét. A legjobbak közül valók, egyértelmű, hogy az utolsó taktusokkal még magasabbra tüzelték a hangulatot. Katás tüntetés helyett több ezren egyszerűen csak jól érezték magukat. De maradjon meg inkább az estével kapcsolatban az emlékezetünkben az, amit az új lemez, a More D4ta egyik legerősebb dala, az Undo Redo közben olvashattunk a Moderat-koncert vizuáljának részeként: SZERETET. BUDAPEST.

Borítókép: Moderat (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.