Olvasás népszerűsítése az interneten

A Magyar Írószövetség online folyóirata, az Olvasat.hu újabb audiovizuális tartalommal gazdagodott. Mától kezdve az Esszencia rovatban heti két alkalommal művészek, médiaszemélyiségek ajánlják rövid videóban kedvenc szerzőiket, műveiket.

Pásztor D. Attila
2022. 07. 25. 19:17
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olvasat néhány esztendeje indult. Az ötlet Csontos Jánosé, aki annak szárba szökkenését sajnos nem élhette meg. Stílusosan a magyar széppróza napjától, február 18-tól elérhető az olvasat.hu oldal. A folyóirat feladatáról 2018-as bemutatkozásán a szerkesztők elárulták, hogy az olvasás népszerűsítését tekintik fő céljuknak, s mert a nyomtatott sajtótermékek olvasótábora napról napra fogy, ezért döntöttek az online megjelenés mellett.
Tegyük hozzá, jól döntöttek, hiszen naprakész tartalmat így tudnak szolgáltatni. Márpedig a Zsurnál rovatban minden nap más és más szerző publicisztikáját olvashatjuk, a Napi klasszikusban – mint rovatcíme is elárulja – szintén. És természetesen audiovizuális tartalom megosztását szintén ez a felület teszi lehetővé.
Eddig a hetente jelentkező Írómozi szolgált videókkal, amelyekben színművészek tolmácsolták az írószövetségi alkotók munkáit, ízléses képi köntösbe öltöztetve. Most pedig az Esszencia rovat gazdagszik rövidfilmekkel. Eleddig itt frissen megjelent kötetek recenzióit olvashattuk. Mától hetente kétszer művészek és ismert médiaszereplők ajánlják a látogatók, egyúttal a reménybeli olvasók figyelmébe kedvenc könyveiket, szerzőiket. Ebben az új olvasás-népszerűsítési projektben mások mellett Kubik Anna, Császár Angela, Takács Bence beszélnek meghatározó könyvélményeikről. A harminckét részes sorozatban magyar és világirodalmi művek egyaránt szóba kerülnek. Toót-Holló Tamás, lapunk főszerkesztője Hamvas Béla Az öt géniusz és Richard Brautigan Egy déli tábornok az amerikai polgárháborúban című kötetét ajánlja. 

Az első epizódban az éppen öt éve elhunyt kiváló költő, Oláh János verseiről Szlama László énekes, dalszerző, a Bordó Sárkány zenekar frontembere beszél.

Borítókép: Szlama László Oláh János kötetét ajánlja (Fotó: Youtube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.