A múlt tiszteletéért, zászlónk becsületéért harcol a Fehér Farkas

A világ eddigi legnagyobb távlövő versenyére készülnek a gyulai történelmi íjász-világbajnokságon, hiszen tizenkilenc országból már több mint százhetven nevezés érkezett – olvashatjuk a Magyar Íjászszövetség közösségi oldalán. A HDH-IAA történelmi íjász-világbajnokság nyolc napján, augusztus 14. és 20. között a távlövő versenyen kívül távcéllövő és normál távú rangadót is rendeznek. Gyula harmadik alkalommal házigazdája ennek a nagyszabású világversenynek. Mónus Józseffel, a Fehér Farkassal, a sokszoros világrekorder íjásszal beszélgettünk az esélyekről.

2022. 08. 13. 7:10
null
Mónus József íjász
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hajdúnánási születésű Mónus József – ahogy egyre többen ismerik, a Fehér Farkas – harci cél- és távlövő történelmi íjász, többszörös világrekorder méltán a világ egyik legismertebb íjásza. Nem egyszerű felsorolni Mónus József eredményeit, hiszen az elmúlt évtizedben szinte minden távlövő világversenyen ő bizonyult a legjobb íjásznak.
A világrekorder ars poeticáját is sokan ismerik:

Az én hitvallásom szerint a mában is történelmet kell írnunk a múlt tiszteletéért! Én ezt teszem a kilőtt nyílvesszőimmel, íjaimmal harcolva a múlt tiszteletéért, a zászlónk becsületéért.

Kérdésünkre ismertette, milyen kategóriákban indul a Farkasok csapata. Megtudtuk, hogy az 50 fontnál nem erősebb íjak versenyében mind a négy kategóriában versenyezni fognak. Ezek a modern történelmi, természetes történelmi, vadászíj és longbow kategóriák.

Mónus József egy évig készült erre a versenyre, 77 íjat és 9700 nyílvesszőt készített és kilőtt 220 ezret.

– Ezek a számok nem elírások, nem elértések. Az életem egy évét adtam ennek a versenynek a megnyeréséért
– erősítette meg saját számait az íjász. Arra a kérdésre, mit tud az indulókról, határozott választ adott:

Nem néztem meg, kik lesznek az ellenfeleink. A híreket hallottam, hogy sokan nagy elánnal készülnek, le szeretnének győzni. Ha az országokat veszem, tizenkilenc ország lövői, az már igazi kihívás. Nem vagyok sportoló, nekem a győzelem számít csak. A második hely ugyanazt jelenti, mint a harcosoknak, akik a vérbe fagyva a csatatéren maradtak annak idején. Emiatt kell a napi ezer lövés, hogy mindig kész legyek a legjobbak között is a győzelemre

– sorolta.
Arra a kérdésünkre, hogy mit vár ettől a világbajnokságtól, higgadtan válaszolt: – Minden nemzet, minden ország, minden íjkészítő, minden vesszőkészítő, minden lövő, aki kiáll a Farkasok ellen, az veszíteni fog, ha a jó Isten megsegít, a magyar zászló becsületéért – mondta, majd hozzátette: 

szeretném a világbajnokság dobogóján látni, győztesen lobogni a magyar és a székely zászlót, a nagy történelmi népek zászlói előtt, a múlt tiszteletéért, a gyermekeink jövőjéért.

– Feleségemmel, Annával nyolc világbajnoki aranyérmet lövünk Gyulán. A világ legjobb íjait készítettem el Hajdúnánáson, amelyek utcahosszal tudják megverni ellenfeleiket. A legendás Zrínyi íjaim átírják a távlövészet világát a világbajnokságon – szögezte le határozottan a világrekorder íjász.

Borítókép: Mónus József, a világrekorder íjász (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.