Éjszaka a hangszerek királynőjével

A forró nyári napokon, a templomok hűvösében és más különleges helyszíneken kínálnak minőségi programokat augusztusban az OrgonaPont sorozat orgonamuzsikára épülő hangversenyei. A sorozat kiemelt eseménye e hét szombaton az Orgonák éjszakája, de egész hónapban az ország különböző részein csendül fel a hangszerek királynőjének csodálatos hangja. Több mint száz programon, ötvennél több településen találkozhatunk az orgonával. Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük a részletekről.

2022. 08. 03. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orgonák éjszakáján a „Közel hozzuk a zenét” szlogenjüknek megfelelően az utcákon, tereken, fürdőkben, nyaralóhelyeken találkozhatunk a hangszerek királynőjével. – Öt vándororgona lesz az országban ezen az éjszakán – mondta Szamosi Szabolcs. 

A Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, Északon, a Balaton északi és déli partján vándorol egy-egy hangszer, így a közönségnek lehetősége van testközelből látni-hallani. Ezen az éjszakán kivisszük az orgonát a templomon kívülre. 

Olyan különleges párosításokkal találkozhatunk, mint Zséda és Pálúr János közös koncertje a pécsi Kodály Központ előtti téren. A koncerten egy időtlen, érzelmes, szenvedéllyel teli utazásra invitáljuk a klasszikus zene, a jazz örökzöldek és a művésznő saját dalait kedvelőket. Horváth István tenor, Szász Csaba zongora- és Kuzbelt Péter szaxofonművészek is segítségükre lesznek az előadáson. Ezzel is igyekszünk színesíteni a programkínálatot. A Mátyás-templomban Mészáros Zsolt Máté orgonaművész mellett Dúlfalvy Éva hegedűművész lép fel és Végh Lajos homok­animációját láthatja közben a közönség. Tihanyban Szirtes Edina Mókus és Kővári Péter varázslatos, improvizációt sem nélkülöző hangversenye lesz – sorolta az ügyvezető igazgató.
2022-ben újra olyan különleges művészekkel találkozik a hangszerek királynője, mint Sebestyén Márta, Miklósa Erika, Vizin Viktória. 

A programok keretében pedig Magyarország valamennyi kiváló orgonaművészének játékát hallhatjuk. Budapesten három koncerttel várja a közönséget az OrgonaPont. Augusztus 12-én az Anima Musicae Kamarazenekar ad hangversenyt Pintér Annával a Vakok Intézetének Nádor termében. Augusz­tus 25-én a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara különleges hangversenye következik. Az együttes megalakulásának célja, hogy erkölcsi támogatást nyújtson a legkiválóbb határon túli magyar zenészeknek és erősítse az itthoni és külhoni magyarok nemzeti összetartozásának érzését, egyúttal kifejezze a határon túli magyar muzsikusok elismertségének és megbecsülésének szükségességét.

 

Augusztus 25-én a régizene­játszás magyar mesterével, Vashegyi György vezényletével, a szimfonikus zenekar és a Purcell Kórus előadásában Mendelssohn-Bartholdy művei csendülnek fel. Végül augusztus 26-án a Szeretet hangjaival zárul a budapesti programsorozat.
Arra a kérdésünkre, sikerült-e az utóbbi években ismertebbé tenni a hangszert, Szamosi Szabolcs örömmel válaszolt. – Néhány évvel ezelőtt izgalmas vállalkozásnak tűnt ez a küldetés – mondta az igazgató. 

Budapesten egyszerre telt meg az Egyetemi templom, a Deák téri evangélikus templom, a Ferencesek temploma, a Mátyás-templom és még egy tucat másik templom. 

Arról számoltak be mindenütt az Orgonák éjszakája után, hogy ilyen szép számú közönséggel az év folyamán máskor nem találkoznak. Ilyenkor az ország egész területén közel visszük az emberekhez, így testközelből is látják, hogy csodálatos élményt tud nyújtani.
További információ a koncertekről a www.filharmónia.hu oldalon található.

Borítókép: A legkisebbeket is rabul ejti a hangszerek királynője (Forrás: Filharmónia Magyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.