Mit hallgatott a Napkirály?

A régizene a középkortól a barokkig terjedő zenei hagyományt korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva őrzi; úgy, ahogyan például Bach hallgathatta a maga korának zenéjét. Ugyanakkor a régizene a magyar népzenének is része, hiszen népi dallamkultúránk sok esetben a helyi igényekhez alakítva őrzi a közlépkori és reneszánsz zenei világ maradványait.

Magyar Nemzet
2022. 06. 16. 15:20
Fotó: Lajos Kalmar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 2. és 9. között Vácott rendezendő 38. Régi Zenei Napokon alkalmat kínálnak arra is, hogy a népzenei hagyományban fennmaradt dallamkincseket eredeti formájában, eredeti zenei környezetükben hallgassuk meg. 
Élvezze úgy a zenét, mintha a Napkirály idejében a Versailles-i palota kápolnájában ülne, hiszen a Filharmónia Magyarország fesztiváljának középpontjában idén a francia barokk zene áll, az esemény a Versailles-i Barokk Zenei Központ társrendezésével valósul meg – invitálja a nagyérdeműt a Régi Zenei Napokra Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója. 
S miközben mi, hallgatók valóban érezhetjük úgy, hogy talán ugyanazt halljuk, mint a Napkirály, a szakértők tudják, a hiteles előadásmód mindig kérdéses.  

Az elmúlt korok autentikus előadása a szó igazi értelmében egy örök vágyálom, hiszen erre csak azok az emberek képesek, akik saját koruk zenéjét játsszák– vélekedik a különleges korszakról Paulik László, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a rendezvény egyik házigazdája. 
Mindazonáltal nekünk, koncertlátogatóknak mindenképpen nagyszerű élményt kínál a váci fesztivál. A régizenélés legautentikusabb hazai szereplői, vagyis Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve Lalande népszerű műveit szólaltatják meg a szombati nyitókoncerten. A grand motet – mint francia barokk emblematikus egyházi zenei műfaj – zenekart, kórust és szólistákat felvonultató „nagy motettát” jelent, mely 300 éve nem csendül fel a világon.
A csembalójáték titkaiba a New York-i Juilliard professzora enged betekintést július 4-én a Piarista Gimnázium dísztermében. Béatrice Martin Francia variációk című műsora és Couperin darabjai garantálják a nyáresti kikapcsolódást a hangversenyen.
Végül július 9-én két hangversennyel zárul a 2022-es Régi Zenei Napok. A délutáni ingyenes kurzuszáró koncerten a mesterkurzusok hallgatói mutatkoznak be, az este folyamán pedig a fiatalokból álló Ensemble Les Surprises zenekar és kórus ad koncertet a Fehérek templomában, neves szólistákkal és Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével. Műsoron Charpentier és Desmarets darabjai.
A hangversenyek mellett az idei a fesztiválon lesz irodalom és játék is, hogy minél szélesebb hátterét mutathassák meg ennek a zenei hagyománynak. További újdonság, hogy Vác mellett egy másik autentikus helyszínen, a XVIII. századi gödöllői Grassalkovich-kastélyban is lesznek koncertek.

Borítókép: Szamosi Szabolcs, Liszt Ferenc-díjas magyar orgonaművész, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a pécsi bazilika orgonájánál (Fotó: Wikipédia/Kalmár Lajos) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.