Hittel az életben, hittel a színpadon

A kongresszusi központban, 29-én, hétfőn koncerttel ünnepli tizedik születésnapját a Bolyki Soul & Gospel Kórus. – Nagy ünnep – fogalmazott Bolyki Balázs alapító, aki elárulta: tíz év a kórusok, a zenekarok életében komoly fordulópontnak számít.

2022. 08. 24. 7:32
null
20220715 budapest bolyki balazs bolyki brothers zenekar vezetoje menedzser producer havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazat megvallva már a koronavírus-járvány alatt betöltötték tizedik esztendejüket, akkor azonban nem ünnepelhettek méltó helyszínen, méltó módon, nagy közönség előtt. Bolyki Balázs felidézte a múltat: – Sok száz produkció, másokkal közös munkák, fellépések, felvételek – mondta, megjegyezve: ami a legfontosabb, műhelymunkára invitálják a tagokat.
S hogy mi is az pontosan, arról a muzsikus elárulta: 

– Elsősorban nem énekelni tudó, hanem énekelni akaró embereket hívtam a kórusba. Olyanokat, akiknek „szándékizomlázuk” van. 

Az ő tüzüket visszük fel a színpadra, s így felszítjuk a közönség belső tüzét is.
Természetesen nem botfülűeket, kappanhangúakat gyűjtött maga köré az énekes. Alkalmassági tagfelvételi zajlik. A támogató közeg pedig komoly fejlődésre indítja az énekeseket. – A gospel magyarul örömüzenet, az evangéliumokat így hívják angol nyelvterületen, azaz a kegyelem nevében nem küldhetjük el a kevésbé tehetségeseket – magyarázta Bolyki Balázs. – Azt szoktam mondani, ha teljes erőbedobással megcsináljátok, amit mondok, akkor, higgyétek el, jó lesz a végeredmény.
Az eddig elhangzottakból, no és természetesen a műfajból következik, hogy a produkció nem profán. – Akkor puszta forma lenne tartalom nélkül. Ám a gospelben arról énekelhetek, amiben hiszek, illetve abban hiszek, amiről énekelhetek – fogalmazott Bolyki Balázs, majd hozzáfűzte: 

a közös munka során mindenki átmegy egy szívét, lelkét, személyiségét érintő utazáson, önmagával történő szembenézésen. 

– Végül a színpadon senki még az álarc töredékét sem hordja magán. Tökéletességünk abban rejlik, hogy nem vagyunk tökéletesek – sommázta az énekes, aki kíváncsiskodásomra válaszul elmagyarázta: a modern gospel mai nyelven szól a hallgatókhoz. Ennek megfelelően saját dalokat is írnak.
Az ünnepi hangverseny meglehetősen hosszúnak ígérkezik, tudniillik a kórus közel kétszáz dalos repertoárral bír. 

– Két-háromezer koncertet adtam eddig életemben, és egyiken sem volt szünet. Hát, most lesz 

– így Bolyki Balázs.
S lesz duett Horváth Charlie-val, A zene a híd című – amely egyúttal a koncert címe is. De fellép Mező Misi, Radics Gigi, a Para-ra Gospel Kórus. A kórust 2013-ban, Nick Vujicic első magyarországi látogatásakor alapította Bolyki Balázs sérült énekesekkel. A Para-ra szeptember 16-án nyilvános próbára vár minden érdeklődőt.Bolyki Balázs négy gyermeke, azaz a B4 együttes, továbbá Berkes Gabriella, Pintér Béla, Kökény Attila, Gyárfás István. Ráadásul első alkalommal áll élő zenei kísérettel színpadra a Bolyki Soul & Gospel Kórus.

 

Borítókép: Bolyki Balázs (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.