Hol nyugszik Kinizsi?

Kevés olyan magyar ember van, aki közömbösen fogadná a hírt: feltárták a legendás Kinizsi Pál sírját. De sajnos egyelőre nem találták meg. Viszont reményteli kutatásokat folytat a verhetetlen hadvezér nyughelyének megtalálása érdekében a Lackó Dezső Múzeum vezető régésze, Pátkai Ádám Sándor és helyettese, Győrffy-Villám Zsombor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza.

2022. 08. 21. 18:35
null
Forrás: Vázsonykő blog
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezésről a Vázsonykő blog számol be, elmesélve, hogy a sírt egyszer már megtalálták, de holléte sajnos azóta ismét a feledés homályába veszett.
 

Az ásatás egyik központi célkitűzése Kinizsi Pál és Horváth Márk maradványainak fellelése. A források szerint Kinizsi és Horváth Szent Mihály-kolostorbéli sírjait 1708-ban kincskeresők dúlták fel, s elvitték Kinizsi pallosát és sodronyingét. A maradványokat az uradalmi tiszt összegyűjtette, s a falu korabeli templomának, a Kinizsi Pál által 1481-ben renováltatott Szent István-templomnak a temetőjében temettette el. Hogy pontosan hol, azt homály fedi, az ásatások egyik célja, hogy fényt derítsen arra: hol nyugodhat a két vázsonykői úr.

Kinizsi Pál 18. századi portréja Forrás: wikipédia


A blog arra is felhívja a figyelmet, hogy 

az ásatáson legalább nyolc európai ország huszonöt önkéntese, s több régészhallgató vesz részt. A feltárás a közösségi régészet elvei szerint zajlik, ami azt jelenti, hogy teljesen nyilvános lesz, azon bárki részt vehet. Igény szerint angol és magyar nyelvű rövid idegenvezetés/felvilágosítás is kapható a templomkertbe érve.


Az ásatás 2022. augusztus 22-én veszi kezdetét, s szeptember 28-ig tart. Hetente átlagosan négy-öt ásatási nap lesz. A hivatalos megnyitóünnepség augusztus 27-én, szombaton 17 órakor kezdődik a Szent István-templom előterében. (A templom a település északi [alsó] részén található, nem messze a benzinkúttól.) A megnyitóünnepségen a hétfőn kezdődő ásatási hét eredményeiről is beszámolnak, s a várható sikerek nyomán talán az érdeklődők is kedvet kapnak egy kis hétvégi közösségi régészkedéshez. 
A feltárást a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával valósul meg, s a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szervezi.
Borítókép: A Győrffy-Villám Zsombor és Pátkai Ádám Sándor által vezetett műszeres (talajradaros) lelet- és lelőhely-felderítés a Szent István-templom sírkertjében 2018-ban (Fotó: Vázsonykő blog)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.