időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Indul az Operabeavató új évada

Magyar Nemzet
2022.08.27. 12:00 2022.08.28. 20:04
Indul az Operabeavató új évada

A Dinyés Dániel karmester-zeneszerző és Göttinger Pál rendező nevével fémjelzett Operabeavató a 2022/2023-as évadban a 6szín mellett a Magyar Zene Házában is várja a közönséget a humorral átszőtt ismeretterjesztő műsorra, ahol ősztől a Bánk bán sorozattal, illetve A rendező közbeszól című új előadással is találkozhatunk.

Tizennégy és százéves kor között mindenkinek – így ajánlja az opera hátteréről, érdekességeiről szóló sajátos stand upját Dinyés Dániel és Göttinger Pál, akik közel tíz éve bizonyítanak telt ház előtt és teszik valamennyiünk számára élménnyel telivé az opera műfaját. Egy-egy opera hátteréről mesélnek, ám érdekes történetekkel és szórakoztató elemzéssel teszik érthetővé a művet és a műfajt.

A Delta Produkció sorozata a 2022/2023-as évadban, együttműködésben a Magyar Zene Házával, Erkel Ferenc 1861-ben bemutatott klasszikusát, a Bánk bánt szedi ízekre. Az esteken Dinyés Dániel karmester-zeneszerző a zene rejtelmeibe, Göttinger Pál rendező pedig az operai próbafolyamatokba enged betekintést.

A Bánk bán a nemzeti operánk, amit állandóan kutatnunk kell, keresnünk titkait. Nem szabad elfednünk esetlegességeit, mert csak így tehetjük ragyogóvá erősségeit. Tökéletes alany egy beavatóhoz, ahol a zenén és a történetmesélés módján keresztül nemzeti identitásunk kérdéseit is szóba hozhatjuk

– mondta Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt tíz részen keresztül mutatja be a művet ősztől.

Új sorozattal is készül az Operabeavató csapata, a 6szín színpadán Göttinger Pál vezetésével A rendező közbeszól című előadást tűzik műsorra, ahonnan Dinyés Dániel sem hiányozhat. 

Az alkotók azonban nem egyetlen mű elemzését tűzték ki célul, hanem egy-egy hívószó köré épülnek játékos formában, az adott este témájához választva részleteket az operairodalomból.

A rendező közbeszól című sorozat szeptember 15-étől a 6színben, míg a Bánk bán egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától a Magyar Zene Házában látható.

Anna Netrebko az Operaházban

A világhírű sztárszoprán első operaházi koncertjén Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operáiból is ad elő részleteket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.