Kilencvenhárom zeneszerző jelentkezett a Bartók Világversenyre

A pályázók 31 országból összesen 112 hegedű–zongora duót adtak be a Bartók Világversenyre, a helyezésekről rangos nemzetközi zsűri dönt, amelynek elnöke John Corigliano világhírű, Oscar-díjas amerikai komponista.

Magyar Nemzet
2022. 08. 26. 19:00
Fotó: Mudra László - Zeneakadémia
Fotó: Mudra László - Zeneakadémia Fotó: Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatéves ciklusokban megvalósuló Bartók Világverseny idei, tízezer euró összdíjazású zeneszerző fordulójára negyven év alatti komponisták jelentkezhettek augusztus 23-ig. A beküldött művek közül kerül majd ki az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, a hegedűsök 2023-as megmérettetésére.

A nyertes kompozíciók első alkalommal november 26-án, a nagyközönség számára is nyitott díjkiosztó gálakoncerten hangzanak el a Zeneakadémia Solti-termében.

Az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb pályamű, összesen 16, Magyarországról pedig 11. A jelentkezők között több orosz, kínai, koreai, görög, olasz, mexikói, argentin, francia alkotó is megtalálható, pályáztak a visegrádi régióból, valamint érkezett pályázat izraeli, japán, ausztrál, örmény, iráni, kazah és ukrán állampolgároktól is.

Érdekesség, hogy nyolc pályázó két-két, két pályázó három-három, egy pedig nyolc művet is beküldött, illetve hogy a verseny történetében először érkezett kompozíció venezuelai zeneszerzőtől. 

 John Corigliano, a nemzetközi zsűri elnöke. Forrás: Zeneakadémia.hu

Az előválogató testületben Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, a zeneszerzői fordulók művészeti vezetője mellett az intézmény neves tanárai ülnek. Az általuk továbbjuttatott művekről rangos nemzetközi zsűri dönt majd, amelynek elnöke a világhírű amerikai zeneszerző, John Corigliano, tagja pedig Unsuk Chin, Németországban élő, elismert dél-koreai komponista, a Harvard Egyetem professzora, az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Gnyeszin Akadémia és Csajkovszkij Konzervatórium tanára, Fekete Gyula, valamint Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője.

A világverseny sajátossága, hogy a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. 

A megméretés 2017-ben vette kezdetét a hegedűsök versenyével. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zeneakadémia/Mudra László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.