Mi gyógyítja a lelki sebeket?

Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat Mozgalom alapítója szakmai vezetésével júniusban különleges zenei mentorprogram indult a ZeneVarázslat Mozgalom és az Egyszülős Központ közös szervezésében. A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a klasszikus zene szépségeit és értékeit, koncertekkel, közösségi programokkal és közös zenéléssel kedvet ébresztve az egy szülővel nevelkedő gyermekekben is a zenetanuláshoz. Ennek egyik állomása az ötnapos zenei tábor, amely az egyszülős gyermekeket őket nevelő szüleikkel együtt Alsómocsoládra invitálta augusztus 15. és 19. között. A táborban a 8–15 év közötti, zenét szerető és zenét tanuló gyermekeket művészetekkel és élményekkel teli hét várta.

2022. 08. 22. 7:15
null
20220817 Alsómocsolád egyszülős gyerekek zenei tábor Várnagy Andrea Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tikkasztó kánikulában a falu központjába érve a délelőtti csendet erőteljes zongoraszó veri fel, melybe gyerekhangok vegyülnek. A dallamot követve meg is érkezünk úti célunkhoz, a ZeneVarázslat Mozgalom és az Egyszülős Központ közös zenei táborába. Munkába csöppenünk. Várnagy Andrea éppen a bécsi klasszika jeles képviselőiről mesél, műveik szépségeit ecseteli, közben egy-egy darabot eljátszik, szemléltetve az elmondottakat. Kivetítőn Beethoven életének eseményeit láthatják a gyerekek és szüleik. Majd a zongoraművész azt kéri, hunyják be a szemüket, éljék át a zene hangulatát és üzenetét. Miközben a művésznő átéléssel játssza a zeneszerző egyik ismert szonátáját, a gyermekek még a kezüket is a szemükre szorítják, annyira figyelnek. Miután felocsúdnak a varázslatból, ki-ki elmondhatja, mit érzett, sőt meg is festheti, ha ez könnyebben megy. Várnagy Andrea aztán a romantika világába kalauzolja a gyermekeket. Tanítványával, a Kárpátaljáról érkezett Paládi Mátéval Liszt 2. magyar rapszódiájának négykezes átiratát játsszák, amely mindnyájunk lelkét megérinti.

Várnagy Andrea művésznő tízéves korom óta kíséri figyelemmel, segíti tanácsaival zenei tanulmányaimat. Mindig nagy élmény, amikor együtt játszhatok vele. Sokat tanulok tőle, és az, hogy itt lehetek, remélem, ösztönzi a táborban lévő gyerekeket, hogy a zenét akár élethivatásul is választhatják 

– mosolyog Paládi Máté. 

A zene oldja a félelmeket, aggodalmakat, gyógyítja a lelki sebeket, és segít kimondani a sokszor kimondhatatlant

 – sorolja Várnagy Andrea. – Hiszem, hogy a zene által a gyermekek olyan csodavilágba varázsolhatják magukat, ahol még mélyebben és őszintébben élhetik meg legbensőbb érzéseiket és kimuzsikálhatják magukból a féltve őrzött titkaikat – mondja.
A művésznő három gyerek édesanyjaként is vallja, hogy a művészetek és a zenei nevelés nagyban hozzájárul a személyiség kibontakozásához és teljesebb élettel ajándékoz meg bennünket.
– Szívügyem volt az egyszülős családok felé fordulás – meséli. 

A táborban is azt látom, hogy a zene hidat épít önmagunk és egymás felé. Igazi közösséget kovácsol, amely megerősít, és orvosság a félelmek és a szorongások ellen. Erre nem csupán a gyermekeknek van szüksége, hanem az egyedül maradt szüleiknek is. Egy gyermek akkor van jól, ha az őt nevelő szülő is kiegyensúlyozott. Itt nemcsak a szülők, hanem a gyerekek is egymásra hangolódnak. Azt látják, hogy a másik gyerek is küzd valamilyen problémával, hiszen mindnyájukat érte valamilyen trauma, nem tudnak kimaradni a gondokból. Ezért is fogalmazódott meg bennem, hogy az egyéves mentorprogram keretén belül, ősztől zenés-beszélgetős esteket szerveznék a gyermekei­ket egyedül nevelő szülők számára. Meghívnánk hasonló gondokkal küzdő zenészeket, színészeket, tudósokat, ismert embereket, akik mesélnek az életükről. Közben a zene által kinyitnak egy olyan lélekkaput, amely segítene a szülőknek, hogy érezzék meg, nincsenek egyedül. További terveink között szerepel egy kórus létrehozása a mentorprogram keretében, ahol együtt énekel a szülő a gyerekkel, ez szintén értékes közös időtöltést ígér. Életre szóló élmény lehet. Ez a táborban is jól működik, együtt énekelnek, együtt vesznek részt a programokon.


A programról pedig megtudjuk, hogy minden délelőtt a zene világában barangolnak a résztvevők, ahol játékosan, tematikusan dolgozzák fel a zenetörténet korszakait, megismerkedhetnek a barokk és a bécsi klasszika elegáns világával, a szívhez szóló romantikával, az impresszionizmus varázslatával, valamint a XX. századi kortárs magyar zene jeles képviselőivel. Délutánonként az elhangzott művekhez kapcsolódó hangulatfestéssel, koncerttel, tánccal, csónakázással, lovasbemutatóval töltik el a közös szabadidőt. A záróestre minden résztvevő saját produkcióval készül.
 

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben alakult és 2018-ban nyitotta meg az Egyszülős Központot. Nagy Anna, az alapítvány megálmodója és vezetője is ellátogat a táborba. Beszélgetésünk során felhívja a figyelmet arra, hogy az egyedülálló szülők közé nagyon sokan tartoznak. Van, akit elhagytak, van, aki elhagyott, van, aki megözvegyült, és olyan is van, aki házasságra nem vágyott, csak gyerekre. Van háromszázezer egyszülős család és mögöttük ugyanennyi történet. A mindennapokban ugyanazokra a kérdésekre kell válaszokat adniuk, és ugyanazokkal a gondokkal kell megküzdeniük, mint az ideális, kétszülős családnak, de egyedül kell boldogulniuk.


Az egyik résztvevő édesanya, Horváth Mariann kislányával érkezett a táborba. – Sokat jelentett számomra, amikor néhány éve elolvastam Nagy Anna kötetét, az Egyedülálló szülők könyvét – mondja az édesanya. 

Ezen keresztül kerültem az Egyszülős Központba, ahol megtaláltam a tábor hirdetését is. A kislányom zenei irányban indult el, hegedül. 11 éves, de nagyon erősen kötődik hozzám. Mióta megszületett, mi ketten vagyunk. Jó alkalom ez a tábor a zenetanulásra és arra, hogy az elengedést is megtanulja, így talán jövőre egyedül is vállalkozik rá. Nagyszerű az is, hogy a többi szülővel értjük egymást, nagyon hasonló élethelyzetben vagyunk. Hálás vagyok, hogy itt lehetünk

 – meséli könnyes szemmel.

Borítókép: Várnagy Andrea és egykori tanítványa, Paládi Máté a billentyűknél (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.