időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

A Concerto Budapest balatoni koncertekkel indítja el a Mozart Planet programot

Mozarttól hangos a Balaton

Lengyel Emese
2022.08.08. 13:38 2022.08.09. 21:20
Mozarttól hangos a Balaton

Augusztus 11–14. között, csütörtöktől vasárnapig nyolc balatoni helyszínen rendez hangversenyt Mozart műveiből a Concerto Budapest. A bemutatkozó Mozart Planet program első koncertsorozatának zenekari- és kamaraelőadásaira a belépés ingyenes.

A Mozart Planet régóta formálódó elképzelésből kialakult zenei program hosszú távú célokkal. Bemutatkozásként egy nyolc helyszínes balatoni koncertsorozaton szeretnénk elrepíteni közönségünket abba az ideális világba, ahol a klasszikus zene harmóniát és felüdülést nyújt – nyilatkozta Keller András Kossuth-díjas karmester, hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója. Szerinte a Mozart-zenék a hallgatók számára boldogságot, örömet szereznek, s ehhez a muzsikához nem kellenek előismeretek, nem baj, ha nem vagyunk hozzáértők.

Keller András Kossuth-díjas karmester, hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója Fotó: Cseke Csilla


Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonkeresztúr, Balatonszemes, Hévíz, Keszthely, Révfülöp, Vászoly helyszíneken élvezhetjük a Concerto Budapest zenekar művészeinek ingyenes koncertjeit augusztus 11. és 14. között. A nyári programban két zenekar, illetve hat kamarazenekar szerepel. A zenekari programokat augusztus 11-re és 12-re hirdették meg, így csütörtökön este fél nyolctól a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban, másnap pedig este nyolc órától a keszthelyi Kis Szent Teréz-plébánián csendül fel a Jupiter néven híressé vált C-dúr szimfónia, Klenyán Csaba szólójával az A-dúr klarinétversenyt, valamint a D-dúr szerenádot, közismert nevén a Serenata notturnát szólaltatják meg, amelyben Környei Zsófia és az est karmestere, Keller András pedig hegedűn működik közre. 

A Concerto Budapest keszthelyi koncertje Fotó: Belovári András


Augusztus 12-én, pénteken este, fél nyolckor a balatonalmádi Szent Ignác-templomban a D-dúr divertimento, a hegedűre és brácsára írt G-dúr duó és a Kis éji zene hangzik el. Augusztus 13-án, szombaton műsoron marad a Kis éji zene és a divertimento, és csatlakozik hozzájuk Klenyán Csaba, akivel az A-dúr klarinétötöst szólaltatják meg délután ötkor a balatonkeresztúri Szent Kereszt templomban, este nyolckor pedig a hévízi Szentlélek templomban. Másnap, vasárnap fél tizenkettőkor a balatonszemesi baptista imaházban a divertimento és a duó mellett az F-dúr oboanégyest játsszák Rózsa Gerdával.
A Varázsfuvola nyitányát, az F-dúr divertimentót, a c-moll adagio és rondót, továbbá a D-dúr fuvolanégyest adja elő Keller András és Környei Zsófia hegedűn, Szomor-Mekis Janka brácsán, Karasszon Eszter csellón, Fábry Boglárka vibrafonon, Kaczander Orsolya fuvolán és Ella Dániel oboán szintén augusztus 13-án, szombaton, este fél nyolckor a vászolyi Szent Jakab-templomban és vasárnap délelőtt fél tizenegykor a révfülöpi Munkás Szent József-templomban.
A Balaton nyári kulturális kínálatát tovább gazdagító Mozart Planet program hangulatos kikapcsolódást ígért minden korosztálynak, a Mozart-rajongóknak pedig kihagyhatatlan élmény.

Borítólép: koncert Keszthelyen (Fotó: Belovári András/Polgármesteri kabinet Keszthely)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.