időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Új albummal jelentkezett Szarka Tamás

Magyar Nemzet
2022.08.06. 16:00 2022.08.08. 22:01
Új albummal jelentkezett Szarka Tamás

Megjelent Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, költő legújabb albuma Esthajnal címmel. A dupla CD-n kiadott zenei anyag egy letöltőkártyát is tartalmaz, melynek segítségével a dalok letölthetők okoseszközeinkre.

A zene egy leendő zenés színházi darabhoz íródott. A lemez téméja egy szerelmi történet egy cigánytábor életébe ágyazva, ahol a vándorlás maga az életük, soha nem tudnak megérkezni igazán, mert az otthonuk az út maga.

A cigányzene az egyetemes magyar kultúra része. Szarka Tamás ennek a zenének a gyökereihez nyúlt visszza, 

abból merítve írta meg az Esthajnal album dalait, egyben emléket állítva anyai nagyapjának Sárközi Károlynak, aki a Felvidék híres cigányprímása volt.

Az ősbemutató koncertje augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz. 

Fergeteges előadást varázsolnak a Margitszigeten Szarka Tamás és zenekara, valamint a Parno Graszt és Tóth Gabi. A sok-sok zene mellett, legnagyobb nemzeti ünnepünk előestjén, Reviczky Gábor színművész tolmácsolásában hangzik el Szarka Tamás erre az alkalomra írt legújabb novellája. Ezen a hangversenyen mutatkoznak be az Esthajnal roma tehetségkutató győztesei is.

 

Szarka Tamás több mint háromezer-ötszáz koncertet adott a világ huszonkilenc országában, négy nagykoncertet a Budapest Arénában, koncertezett a Grammy-díjas Al Di Meolával, a Harlem Gospellel, a méltán világhírű Miklósa Erikával. Első szimfóniáját 2006-ban mutatta be a Zeneakadémián telt ház előtt, többmilliós YouTube-nézettséget ért el a világhálón, közel hatszáz dal zeneszerzője és szövegírója. Egész estés darabokat írt Máriáról, Benyovszky Móricról, Dózsa Györgyről, megkomponálta az Üvegtigris 2. film zenéjét, Éden földön című zenés fantasyját 2015-ben mutatta be a Nemzeti Színház, és azóta is folyamatosan telt ház előtt játsszák. Megírta a 2018-as augusztus 20-i budapesti tűzijáték grandiózus zenéjét, mely Szent Istvánról és Magyarországról szól. 2019 óta évente június 4-én, a nemzeti összetartozás napján közös éneklésre hívja a világ magyarjait, és együtt éneklik a Kézfogást, az összetartozás himnuszát. 2020-ban megszületett Missa Missio című szakrális műve.

Borítókép: A lemez borítója (Forrás: Szarka Tamás Produkció)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.