Átadták a felújított Szigligeti Színházat

A felújított Szolnoki Szigligeti Színházat átadása alkalmából nemcsak ünnepi beszédeket hallhattak az érdeklődők, nemcsak 7,6 milliárd forintból, hatmilliárdos kormányzati támogatással teljesen megújult épület és az épület előtt álló Thália-szobor felavatásának örvendezhettek a helyi színházrajongók, de megcsodálhatták a 150 éves múltra visszatekintő szolnoki színjátszás tiszteletére kibocsájtott postabélyeget is. Az ünnepi gálán a mások mellett Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt arról, hogy a nehézségek ellenére is fontos a kormánynak a nemzeti, polgári kultúra.

Magyar Nemzet
2022. 09. 17. 14:32
null
Fotó: MTI/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a jelenlegi, kihívásokkal terhelt időszakban csak a magyar érdekeket képviselve, hagyományainkra, kultúránkra építve állhatunk helyt – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter rámutatott: a szomszédunkban dúló háború hatására hazánk küszöbén is megjelent az energiaválság, érzékelhető a háborús infláció és a világgazdaság visszaesésének hatásai. Mint mondta: mi nem állunk háborúban, semmilyen módon nem engedjük bevonni Magyarországot ebbe a fegyveres konfliktusba. Az egész Európát sújtó hatások alól azonban nem tudjuk kivonni magunkat. Ugyanakkor hangsúlyozta Varga Mihály, 

a kormány azért dolgozik, hogy megőrizze az eddig elért eredményeket, a biztonságot, a családok támogatását, a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét.

Szolnoki Szigligeti Színház épülete az átadás napján Fotó: MTI/Mészáros János


A tárcavezető a kormány hatmilliárd forintos támogatásával megújult színházról szólva emlékeztetett: 

a magyar kormány mindig is szívügyének tekintette a nemzeti értékek megőrzését, a kulturális és oktatási intézmények megújítását. 

A Szigligeti Színházat 1990-ben építették át mai formájára, ezért elengedhetetlenné vált az épület teljes körű felújítása, ami a kormányzati támogatással meg is valósulhatott.

Kállai Mára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy Szolnok lakói számára mindig nagyon fontos volt a színház. Szavai szerint a beruházás 

nem csupán a jelen követelménye, hanem tisztelgés a múlt előtt is.

BARABÁS Botond; VARGA Mihály; SZALAY Ferenc; SIKLÓS Mária; KÁLLAI Mária; PATAKI András
Barabás Botond igazgató, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, Kállai Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, Szalay Ferenc polgármester és Siklós Mária tervező átadja a színházat Fotó: Mészáros János


Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz–KDNP) felidézte, hogy 2015-ben Szolnok önkormányzata az elsők között kötötte meg a Modern városok program megállapodását a kormánnyal. Ennek fontos része a színház felújítása, mint ahogyan a négysávos 4-es út megépülése, egy új ipari park és az Intercity vasúti kocsik gyártásának elindulása. A felsoroltak az egész megyét segítik – jegyezte meg, kiemelve: az ország gazdasága megtermelte a forrásokat. Ennek köszönhető, hogy a kultúra, a közművelődés, a hagyományőrzés, az oktatás a lehető legmagasabb szinten működik az országban és Szolnokon. Kitért arra is, hogy 1822-ben volt az első színielőadás Szolnokon, 1912-ben adták át a kőszínházat, 1989–1990-ben épült a jelenlegi színház épülete.
Balázs Péter, a Szigligeti Színház korábbi igazgatója, Szolnok díszpolgára szavai szerint a színház készen várja régi és új közönségét. 

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a mintegy 7,6 milliárd forint kormányzati támogatással teljesen megújult Szolnoki Szigligeti Színház átadásán (Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.