Gustavo Blanco-Uribe fotóalapú alkotásai a Tobe Galleryben

Gustavo Blanco-Uribe legújabb munkáiban a természet, a geometria és az építészet közötti kölcsönhatásokat vizsgálja.

Magyar Nemzet
2022. 09. 10. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gustavo Blanco-Uribe alkotásai napjaink legégetőbb problémáit célozza. Nézőpontjait látványos és változatos módszerekkel tárja elénk anélkül, hogy úgy éreznénk: a sokak által bemutatott, egyetlen elfogadható álláspontot képviseli.

Sem vizuálisan, sem verbálisan nem törekszik semmilyen igazság kimondására. 

Sorozatainak címében igen tudatosan és önreflexíven jelzi, strukturalista beavatkozásokat hajt végre, bemetszéseket, amelyekkel megbontja, dekonstruálja és szétszórja a látványt, ami addig a természeti környezet látszólagos otthonosságát jelentette. 

 

Fotóalapú alkotásaiban a terek átfedésével a sziluettek és az organikus formák közötti játék víziója jelenik meg, 

mint ahogy egy növény levele, amely ablakká válik a természettel radikálisan ellentétes építészeti formák felé. 

Az alkotó arra törekszik, hogy a néző megálljon, megfigyeljen, belépjen és elhagyja a bemutatott tereket, létrehozva ezzel saját értelmezését, valamint átérezze az idő múlását. 

Festészeti alkotásaiban is megtaláljuk az organikus és az épített környezet szembeállítását, de úgy, hogy a durva és nehéz geometriai formák az alkalmazott gesztussal találkoznak. A festmények és a fotóalapú munkák egy kiállításon belüli bemutatása tudatos a művész részéről; az egyikben az azonnali megértésre törekszik, míg a másikban az absztrakt, a konkrét és a gesztus által az érzelmekre irányítja a figyelmet. 
 

A venezuelai származású alkotó tanulmányait az Altos de Chavón és a Parsons Design iskolákban végezte. Karrierjét New Yorkban kezdte, ahol megnyitotta első stúdióját (Studio in Dumbo). Jelenleg Madridban él, ahol szintén stúdiót nyitott és képzőművészként alkot. A 2019-ben bemutatott, nagy sikerű Szinergia című. kiállítása után, ez a tárlat a második önálló megjelenése a Tobe Galleryben.

Borítókép: Within Nature IV. (Fotó: Gustavo Blanco-Uribe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.