időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gustavo Blanco-Uribe fotóalapú alkotásai a Tobe Galleryben

Magyar Nemzet
2022.09.10. 16:30 2022.09.13. 08:36
Gustavo Blanco-Uribe fotóalapú alkotásai a Tobe Galleryben

Gustavo Blanco-Uribe legújabb munkáiban a természet, a geometria és az építészet közötti kölcsönhatásokat vizsgálja.

Gustavo Blanco-Uribe alkotásai napjaink legégetőbb problémáit célozza. Nézőpontjait látványos és változatos módszerekkel tárja elénk anélkül, hogy úgy éreznénk: a sokak által bemutatott, egyetlen elfogadható álláspontot képviseli.

Sem vizuálisan, sem verbálisan nem törekszik semmilyen igazság kimondására. 

Sorozatainak címében igen tudatosan és önreflexíven jelzi, strukturalista beavatkozásokat hajt végre, bemetszéseket, amelyekkel megbontja, dekonstruálja és szétszórja a látványt, ami addig a természeti környezet látszólagos otthonosságát jelentette. 

Caracasból Budapestre

Amilyen kicsi a TOBE Gallery, annyira fontos munkát végez, amikor fiatal magyar fotográfusok karrierjét egyengeti.

 

Fotóalapú alkotásaiban a terek átfedésével a sziluettek és az organikus formák közötti játék víziója jelenik meg, 

mint ahogy egy növény levele, amely ablakká válik a természettel radikálisan ellentétes építészeti formák felé. 

Az alkotó arra törekszik, hogy a néző megálljon, megfigyeljen, belépjen és elhagyja a bemutatott tereket, létrehozva ezzel saját értelmezését, valamint átérezze az idő múlását. 

Festészeti alkotásaiban is megtaláljuk az organikus és az épített környezet szembeállítását, de úgy, hogy a durva és nehéz geometriai formák az alkalmazott gesztussal találkoznak. A festmények és a fotóalapú munkák egy kiállításon belüli bemutatása tudatos a művész részéről; az egyikben az azonnali megértésre törekszik, míg a másikban az absztrakt, a konkrét és a gesztus által az érzelmekre irányítja a figyelmet. 
 

A venezuelai származású alkotó tanulmányait az Altos de Chavón és a Parsons Design iskolákban végezte. Karrierjét New Yorkban kezdte, ahol megnyitotta első stúdióját (Studio in Dumbo). Jelenleg Madridban él, ahol szintén stúdiót nyitott és képzőművészként alkot. A 2019-ben bemutatott, nagy sikerű Szinergia című. kiállítása után, ez a tárlat a második önálló megjelenése a Tobe Galleryben.

Borítókép: Within Nature IV. (Fotó: Gustavo Blanco-Uribe)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.