időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo
Először lép fel Magyarországon a firenzei dóm orgonaművésze

Különleges olasz előadás a belvárosi templomban

Magyar Nemzet
2022.09.17. 18:18 2022.09.18. 20:59
Különleges olasz előadás a belvárosi templomban

Daniele Dori, a nemzetközi koncertélet elismert orgonaművésze Mészáros Zsolt Máté orgonaművész-zeneigazgató meghívására ad koncertet szeptember 25-én a Belvárosi Főplébánia-templomban. Magyarországon első alkalommal hallhatja a közönség a firenzei dóm orgonaművészének játékát, aki ezúttal az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáját szólaltatja meg Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában.

A Sienában született Daniele Dori 2021 óta orgonistája a firezei dómnak és egyben vezetője a katedrális kórusának. Rendkívül aktív a koncertéletben, mintegy kétszázdzor lépett már fel Olaszországtól kezdve Franciaországon át Svédországig és Ciprusig a legnevesebb zenei fesztiválokon. 

Szólókarrierje mellett olyan legendás művészekkel játszott már együtt, mint Andea Bocelli vagy Luca Benucci. 2015-ben Ferenc pápa hivatalos látogatásakor Firenzében élőben játszott a rádió által közvetített nemzetközi eseményen. 

Művészeti igazgatója az olaszországi Chiantiban évente megrendezett orgonafesztiválnak, előadói tevékenysége mellett zeneszerzőként is jegyzik.

 

Régóta szerettem volna megnyerni a programunkba Daniele Dorit. Nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásunkat és a hazai közönség megismerkedhet kiváló játékával. Igazi, hamisítatlan olasz életérzésre számíthatnak a koncertre látogatók. A műsor gerincét a XIX–XX. század ikonikus olasz orgonavirtuózainak és zeneszerzőinek művei alkotják, amelyek mellett a francia romantika jeles alkotóinak legnépszerűbb kompozíciói is elhangzanak majd csodálatos orgonánkon, amely az ország egyik legkiválóbbika

– idézi a szervezők közleménye Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató, a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatójának szavait.
Az esten többek között César Franck, Giovanni Morandi, Lorenzo Perosi és Alexandre Guilmant műve hangzik el.
 

Borítókép: Dori az orgonánál (Fotó: Danieledori.com)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.