Megújul a nagyszálló

Megújul és új szárnnyal bővül Debrecen városképi jelentőségű szállodája, a legendás Aranybika, amely a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány helyi oktatási központjaként szolgálja a várost – jelentették be a munkálatokra kiírt tervpályázat minapi eredményhirdetésén.

Magyar Nemzet
2022. 09. 25. 17:10
PAPP László
Megújul a debreceni Aranybika szálló, az MCC oktatási központja Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírálóbizottság az öt érvényes pályaműből a Napur Architect Kft. pályázatát ítélte a legjobbnak, amely a döntnökök szerint összhangot teremtett az épített környezettel, és 

építészeti szempontból valódi választ ad az MCC szellemiségének megjelenítésére.

Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese a pályadíjak átadásakor azt mondta, az MCC már 24 helyen van jelen a Kárpát-medencében a tehetséggondozás minőségi formáját megvalósító oktatási-nevelési programmal. Az általános iskolától az egyetemig hatezer diák vesz részt a programokon, Debrecenben 2020 óta vannak jelen, s több mint háromszáz diákot oktatnak. 

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy programjaikat földrajzilag is közel akarják vinni a diákokhoz, ezért vannak jelen minden megyében. Hozzátette: küldetésüknek tekintik, hogy olyan nagy múltú, használaton kívüli, sokszor leromlott állapotú épületeket újítsanak fel az MCC otthonául, mint például Debrecenben a patinás Aranybika szálló, amely korábban nemcsak hotelként, hanem közösségi, kulturális térként is működött. 

A tervpályázat célja az egykori Aranybika szálló teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezése volt. A szálló új találkozási pontja lesz az oktatási és kulturális tevékenységnek – mondta Lánczi Péter.

Ilyen volt: a bontásra ítélt modernista szárny (jobbra). Fotó: Czeglédi Zsolt


Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy az ikonikus épület megújulásának örülhet a város. Az Aranybika Debrecen kulturális, társadalmi életének egyik fontos központja volt a múltban és lesz a jövőben is a városközpontban. A polgármester utalt rá, hogy a városlakók nem szerették meg, nem fogadták el a szálló szocializmusban épült szárnyát, amelyet most le fognak bontani. Bár az eredeti épület tervezője, Hajós Alfréd nem tervezett még egy szárnyat, az most mégis felépül – mondta.

Ilyen lesz: a Hajós Alfréd által nem tervezett, de az eredeti stílusban megvalósuló kiegészítés. Fotó: Czeglédi Zsolt


Erhardt Gábor, a bírálóbizottság alelnöke, az MCC építészeti műhelyének vezetője arról tájékoztatott, hogy a pályázatra hat épületterv érkezett, egy pályaművet azonban kizártak. 
A tervek szerint az egykori szálló eredeti épülete teljes körű műemléki felújításon esik át, valamint az MCC oktatási programjának befogadására alkalmas új épületrész jön létre. Közterületi zöldfelület létrehozásával a tömbbelső revitalizációja is megvalósul.

Borítókép: Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány helyi oktatási központja, az egykori Aranybika szálló felújítására kiírt tervpályázat eredményhirdetésén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.