Elemér 2024. február 28.
logo
Év végéig várja a látogatókat a Tradíció és dizájn kiállítás

A habán kerámiák díszítőelemeitől a zsindelytetőig

Magyar Nemzet
2022.09.24. 12:00 2022.09.26. 14:36
A habán kerámiák díszítőelemeitől a zsindelytetőig

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont a Szlovák Népművészeti Központ és a Hagyományok Háza Tradíció és dizájn című kiállításának. A tárlat az év végéig várja a látogatókat.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Fő utcai kiállítótermében nyitották meg az ULUV Szlovák Népművészeti Központ és a Hagyományok Háza Tradíció és dizájn – korunkbeli öltözék hagyománnyal ötvözve című közös kiállítását. 

Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza népi módszertani műhelyének tárvezetője bevezetőjében kiemelte, hogy példaértékűnek tartja azt a szemléletmódot, ahogyan az ULUV a hagyomány és újítás örök dilemmájára az itt megjelenő tárgyakon keresztül adott választ. 

Hozzátette, hogy a népi kézművességet képviselő szakemberek és az iparművészek a párbeszéd révén találták meg azt a közös felületet, ami a kölcsönös megértésen keresztül a kreatív alkotófolyamatokhoz elvezetett.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pavol Hamžík, Szlovákia magyarországi nagykövete, aki beszédében a népművészeti elemek rokonságára utalt, s fontosnak tartotta a kultúra összekötő szerepét.

Ezt követően a vendégek megtekintették az emeleti térben berendezett kiállítást.

– A Budapesti Szlovák Intézet kereste meg a Hagyományok Házát a bemutató ötletével ­– avatta be a jelen lévőket a kiállítás ötletének születésébe Czingel Szilvia néprajzkutató, kulturális antropológus. Mint mondta, az ULUV Szlovák Népművészeti Központ vándorkiállítása öt divattervező – Marcel Holubec, W., Martin Hrča, Mišena Juhász, Ľubica Poncik és Henrieta Tholt – munkáival ismerteti meg az érdeklődőket.

A ruhatervezők egyedi alkotásai erősen hajlanak a hagyományos anyagok és motívumok felé. Így követik a jelenlegi világdivat modern irányzatait, és igyekeznek megfelelni a fenntarthatóság és természethez való visszatérés elveinek.

A kollekció egyes modelljeiben több régi, hagyományos kézműves mesterség találkozik, mint például a szabás, szövés, kivarrás, csipkeverés, szűrkészítés, szűcsmesterség, kalapkészítés, kékfestés, szövés kézi kötésű szövőszéken, kötés és horgolás.

A művészek a szlovák népművészetből merítettek ihletet, így könnyebben érthető, miért a mi intézményünket keresték meg, hiszen nekünk is voltak már hasonló kezdeményezéseink. A tárlat nagyon formabontó és modern, de a gondos szemlélő választ kap, mi is inspirálta a művészeket. A habán kerámiák díszítőelemei ruhákon és ékszereken jelennek meg, vagy a tradicionális zsindelytető XXI. századi dizájn formájában kap helyet öltözékeken. A fehér ruhák pliszírozása a magyar–szlovák közös hagyományokra is utal. Ez az együttműködés nagyon fontos mindkét fél számára, s úgy tűnik a közeljövőben folytatása is lesz a szlovák fővárosban.

– mondta Czingel Szilvia.

További információkat ide kattintva olvashatnak.

Borítókép: A kiállítás egy részlete (Fotó: Szilárd Katalin)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.