Nagy tetszést aratott a Liget projekt

Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján, a spanyolországi Segoviában rendezett Hay Fesztiválon, a világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet és a nemrég átadott épületeket Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Magyar Nemzet
2022. 09. 17. 21:28
null
Fotó: Horváth Péter Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen szeptember 15. és 18. között 17 ország több mint száz meghívott szakembere ad elő. A fesztivál széles körű kulturális programot kínál az építészet és a vizuális művészetek témájában, de aktuális irodalmi, történelmi, zenei témákat és a tudomány különböző szakterületeit is érintik a résztvevők.
 

Az innovációra és hagyományokra fókuszáló négynapos nemzetközi rendezvényen nagy tetszést aratott Európa legnagyobb kulturális beruházása a szakmai berkekben és a látogatók körében egyaránt

 – áll a Városliget Zrt. közleményében.
Az összegzés szerint Baán László szombaton, a Múzeumok és az új urbanizmus című beszélgetésen azt emelte ki, hogy a Liget Budapest projekt nemcsak Magyarország legjelentősebb kulturális fejlesztése, hanem jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztési projektje.

Európában egyedülálló komplexitású, sűrű kulturális szövetet hoztunk létre a Városligetben, amely felkeltette ennek a neves nemzetközi fesztiválnak is a figyelmét. Egy város vonzerejét azok a kulturális rétegek jelentik, amelyeket az elmúlt évszázadok hoztak létre és amelyek a modern korban is újra megélhetők. Minden élő város hozzáad az örökölt kulturális rétegekhez, ezt tesszük mi is a Liget Budapest projekt megvalósításával: megőrizzük a régi értékeinket, megújítjuk őket, mint a Szépművészeti Múzeumot és a Millennium Házát, valamint hozzáadunk újat, világszínvonalon, mint a Magyar Zene Házát és a Néprajzi Múzeumot

– hangsúlyozta a közlemény szerint Baán László.
Hozzátette: már látjuk, hogy a Liget projekt eddig megvalósított elemeit – a régi és új kulturális intézményeket a megújított zöld környezetben – már több millióan látogatták meg és azokat nagy elismerés és szeretet övezi. Mindinkább azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban látja a nemzetközi közönség is, hogy Budapest történelmi szövete ezeknek a hozzáadásával tovább gyarapodott, ami tovább növeli Budapest és az ország hírnevét és egyben turisztikai vonzerejét is.
Martha Thorne, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatója, aki egyben a Magyar Zene Házára kiírt nemzetközi tervpályázat zsűrijének elnöke is volt, úgy fogalmazott: 

A Liget projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések a modern város új modelljét jelentik, hiszen a komplex kulturális terek, programok, kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a jövő városainak élhetőségét teremtik meg.


Sheila Cremaschi, a Hay Fesztivál igazgatója elmondta, hogy 

a Liget projekt a kezdetektől meghívást kap a Hay Fesztiválra, mert Európa legjelentősebb kulturális fejlesztéseként nagy érdeklődésre tart számot. A 2011-ben indult fejlesztés a park hagyományait szem előtt tartva, de XXI. századi módon gondolja újra a városrészt.


Baán László előadásában bemutatta a projekt elemeit: a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítását és korszerűsítését, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ létrehozását, a park zöldfelületi rehabilitációját, a Millennium Háza felújítását, a komáromi Csillagerőd, valamint a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének felépítését. A miniszteri biztos hangsúlyozta: a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van. Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget mindenhonnan látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kortárs, kiemelkedő építészeti minőségű művészeti múzeum nélkül nem lehetséges – közölte Baán László.
   
Borítókép: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa (Fotó: Horváth Péter Gyula)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.