Orosz tenor nyerte az 5. Marton Éva nemzetközi énekversenyt

A harmincnégy éves Andrej Danilov kapta az első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia 5. Marton Éva nemzetközi énekversenyének szombat esti döntőjén. A második helyen Alekszej Kulagin orosz basszus végzett, a harmadik díjat pedig Jeong Inho koreai basszus kapta.

Magyar Nemzet
2022. 09. 11. 11:00
null
Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zeneakadémia Nagytermében megrendezett döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, emellett minden énekes kisfilmen is bemutatkozott a nézőknek, akik a kiosztott szavazólapokon voksolhattak kedvencükre.

A megmérettetés ugyancsak rangos különdíjainak nyerteseit a ma esti, operaházi gálán hirdetik majd ki.

Rendkívüli hangok döntője volt, csodákat hallhattunk

– értékelte a versenyt Marton Éva a fellépések után elmondott beszédében. Arról is szólt, hogy rendkívüli körülmények között vagyunk, egy háborúval a szomszédunkban, de ebben a megzavart világban egyensúlyt és harmóniát sikerült teremteni ezen a versenyen. Az esemény végeztével köszönetét fejezte ki a szervező Zeneakadémiának a megvalósításhoz.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a döntőt felvezető beszédében úgy fogalmazott: Marton Éva pályafutása és ma már e verseny is a példa arra, hogy ha a tehetség elhivatottsággal és kitartással párosul, az a világot tudja megváltoztatni: új utakat nyit az operaéneklés művészetében, majd a tanításban és a kiemelkedő ifjú tehetségek pályára állításában is.

 A tehetséggondozás feladata pedig éppen abban rejlik, hogy a kiemelkedő teljesítményre hivatottakat úgy segítsük, hogy képességeik kiválósággá, értékességük lenyűgöző alkotó energiává nemesedjen

– tette hozzá. Hangsúlyozta: a jelentős tapasztalattal bíró zsűritagok folyamatos visszajelzései szerint a Marton-verseny szervezése és lebonyolítása felülmúlja más, nagyobb múltú megmérettetésekét.

A 30 ezer euróval járó első díjat és a közönségdíjat is elnyerő Andrej Danilov orosz tenor a döntőben Offenbach Hoffmann meséi, illetve Richard Strauss A rózsalovag című operáiból énekelt egy-egy áriát.

 A szibériai Jogi, Közgazdasági és Menedzsment Egyetem Művészeti Intézetében operaénekesként diplomázott, eddigi pályafutása során többek közt a moszkvai Kolobov Novaja Operaházban, a valenciai Palau de les Arts Reina Sofíában és a Cottbusi Állami Operaházban is fellépett, majd a berlini Deutsche Oper társulatának tagja lett, és több versenyen is díjakat nyert.

Alekszej Kulagin, a 20 ezer euró pénzjutalommal járó második díjat elnyerő orosz basszus a Jolánta című Csajkovszkij-operából és Verdi Ernanijából adott elő egy-egy részletet.

 Az 1994-ben született énekes 2019-ben diplomázott a szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatóriumban, majd csatlakozott a Bolsoj Színház Fiatal művészek programjához, és ugyancsak vannak már versenydíjai.

A 10 ezer eurós jutalommal járó harmadik díjat megszerző Jeong Inho koreai basszus Verdi Macbethjéből és A sevillai borbély című Rossini-operából adott elő áriákat. 

Az 1991-es születésű énekes 2017-ben szerzett alapdiplomát a szöuli Nemzeti Egyetem Zeneművészeti Karán, jelenleg az intézmény doktori iskolájába jár, és a Koreai Nemzeti Opera szakmai kurzusát végzi. Az elmúlt években fellépett már a Bolsoj Színházban, a grazi operában, a Szöuli Művészeti Központban és különböző koncerteken, valamint több megmérettetésen is elismeréseket kapott.

A Zeneakadémia több mint nyolcvanezer euró összdíjazású, a magyar kormány és a Mol Új Európa Alapítvány támogatásával megrendezett 5. Marton Éva nemzetközi énekversenye ötven résztvevővel kezdődött el hétfőn. 

A zsűriben Marton Éva elnökölt, mellette a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglaltak helyet: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora, Anatoli Goussev operaénekes, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Vittorio Terranova operaénekes és tanár, Dmitrij Vdovin operaénekes, a Bolsoj Színház Fiatal művészek programjának alapító művészeti vezetője, a világ számos neves operastúdiójának vendégtanára, illetve magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Borítókép: A Marton Éva nemzetközi énekverseny díjazottjai: Alekszej Kulagin, Andrej Danilov és Jeong Inho (Fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.