időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo
Az aggodalomra okot adó hírek rendszeres olvasása a testi-lelki egészség romlásához vezethet

Rossz hír a rossz hírekről

Magyar Nemzet
2022.09.06. 18:11 2022.09.06. 18:16
Rossz hír a rossz hírekről

Egy új tanulmány szerint a megkérdezett mintegy 1100 ember 16,5 százaléka mutatta a súlyosan problémás hírfogyasztás jeleit, ami nagyobb stresszhez, szorongáshoz és az egészségi állapot romlásához vezet. Az ilyen hírfogyasztóknak 74 százaléka mentális, 61 százaléka pedig fizikai problémákkal küzd – idézi az MTI a Health Communication tudományos lapban megjelent kutatást.

Bryan McLaughlin egyetemi docens, a tanulmány vezető szerzője, a Texasi Műszaki Egyetem kutatója szerint a 24 órás hírkövetés egyes emberekben állandó készültségi állapotot idézhet elő, ami miatt a világ sötét és veszélyes helynek tűnik. 

Ezeknél az embereknél ördögi kör alakulhat ki, amelyben ahelyett, hogy kikapcsolódnának, még jobban belemerülnek, megszállottan figyelik a híreket, éjjel-nappal frissítéseket keresnek, hogy enyhítsék a szorongásukat 

– mondta.
A megkérdezettek mintegy 27,3 százaléka mérsékelten problémás hírfogyasztó, 27,5 százalékukat minimálisan befolyásolta az olvasott hír, 28,7 százalékuk pedig nem tapasztalt semmilyen problémát.
Azok a válaszadók, akik nehezen tudnak elszakadni az elolvasott negatív hírektől, magas pontszámot értek el a kutatók által felsorolt öt problémás hírfogyasztási dimenzióban: 

elmerülnek a hírek tartalmában, a hírekkel kapcsolatos gondolatokkal vannak elfoglalva, több hír fogyasztásával próbálják csökkenteni a szorongást, nehezen tudják elkerülni a híreket és a hírfogyasztás zavarja a mindennapi életüket.

Számítottunk arra, hogy a megkérdezettek jelentős részénél tapasztaljuk a problémás hírfogyasztás jeleit, az azonban meglepett bennünket, hogy az embereknek csaknem 17 százaléka szenved a legsúlyosabb tünetektől

 –  fogalmazott McLaughlin, hozzátéve, hogy a probléma nagyobb mértékű, mint gondolták.

Borítókép: Rosszkedvű hírolvasók 1956-ból (Forrás: Fortepan)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.