időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Vashegyi György lett a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.08. 16:15 2022.09.08. 16:22
Vashegyi György lett a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója

Több mint száz fellépést tervez a 2022/2023-as évadra a Nemzeti Filharmonikusok, amelynek élére októberben új fő-zeneigazgató érkezik Vashegyi György személyében.

A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) és a Nemzeti Énekkar összesen 107 koncertet tervez a most induló évadra: 76 saját rendezésű esemény mellett 31 külső felkérésnek is eleget tesznek majd – mondta el az együttes mai sajtótájékoztatóján Herboly Domonkos főigazgató. Mint hozzátette, az NFZ egy lemezfelvételre is készül – Massenet Werther című operáját rögzítik –, külföldön pedig egy pozsonyi fellépés, majd olaszországi, belgiumi és japán turnék várnak az együttesre.

A hagyományoknak megfelelően erre az évadra is hét bérletet hirdetett az NFZ, de számos bérleten kívüli koncert is szerepel a programban. Az évadnyitó hangversenyt Dohnányi Olivér vezényli a Müpában szeptember 25-én, majd október 5-én ugyanitt hallhatják Verdi Trubadúrjának koncertszerű előadását, Hovhannesz Ajvazjannal a címszerepben és Carlo Montanaro vezényletével.

Novemberben Kocsis Zoltán emlékére ad hangversenyt az NFZ, a karácsonyi koncerten pedig Bach Karácsonyi oratóriumát adják elő. Beethoven első három szimfóniájával folytatódik a fiatal felnőtteknek szóló Zenemánia beavató sorozat, az Úton a zene ifjúsági sorozattal pedig az évad során az ország negyven iskolájába jutnak el az NFZ kamaraformációi – közölte Herboly Domonkos, aki emlékeztetett arra, hogy Kocsis Zoltán 2016-os halála óta a Nemzeti Filharmonikusoknak nem volt fő-zeneigazgatója.

Vashegyi György az eseményen kiemelte, hogy az NFZ Magyarország legjelentősebb, tisztán állami fenntartású zenei együttese, így óriási megtiszteltetést jelent Kocsis Zoltán nyomdokaiba lépni. Mint felidézte, húsz esztendeje tart a munkakapcsolata a Nemzeti Filharmonikusokkal, most pedig azzal a feltétellel vállalta négy évre a fő-zeneigazgatói felkérést, hogy arról titkos szavazáson a zenekar és az énekkar tagjai is véleményt mondhassanak.

 Mindkét voksolás bizonyította az együttes bizalmát

– tette hozzá.

Vashegyi György elmondta, az idei évadban még nem tervez jelentős változtatást. Programjának hangsúlyos eleme azonban minden évben egy francia nagyromantikus opera felvétele. 2023 februárjában a Werther bariton verzióját rögzítik Tasszisz Krisztojannisszal és Véronique Gensszal, ekkor koncertszerű előadáson is hallható lesz Massenet darabja a Müpában.

A következő, átmeneti évadban még nagyobb hangsúly jut a nemzetközi együttműködésre, a 2024/2025-ös szezon programjának összeállítása pedig már teljes egészében az új főzeneigazgató feladata – közölte Vashegyi György, hozzáfűzve: a 2024-es Schönberg-évforduló lehetőséget nyújt a Kocsis Zoltánra való megemlékezésre is.

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója elsősorban a Pászti-bérlet előadásait ajánlotta a közönség figyelmébe. Októberben egy koncerten csendül fel Bruckner Te Deuma és Janacek Glagolita miséje, novemberben Schumann Az éden és a préri című oratóriumát Attilio Tomasello vezényli, 2023 februárjában a Gary Graden mesterkurzus díjazottja, Jack Apperley karmestert hívják meg a Tánc című estre, majd március végén Poulenc Stabat materét adják elő.

A Nemzeti Énekkar más zenekarokkal is fellép, Liége-ben és Brüsszelben például a Liége-i Királyi Szimfonikus Zenekar meghívására vesznek részt César Franck Boldogságok című nagyoratóriumának előadásában – mondta el Somos Csaba.

Borítókép: Vashegyi György (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.