időjárás 14°C Emánuel 2023. március 26.
logo
Jankovics Marcell születésnapjához igazítva kerül a mozikba Arany János animált költeménye

74 moziban látható a Toldi

Magyar Nemzet
2022.10.20. 15:22 2022.10.21. 17:21
74 moziban látható a Toldi

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, mától országosan 74 moziban látható utolsó alkotása, a Toldi, a mozifilm. A látványos alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János 175 éve írt költeményét. A költő maga is „szerepel” a filmben, úgy, ahogyan barátságuk elején Petőfi lerajzolta. Toldi Miklós egy igazi magyar szuperhős, akinek történetén keresztül a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket. A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye.

Több évforduló is hangsúlyossá teszi Jankovics Marcell utolsó alkotása, a Toldi, a mozifilm premierjét: október 21-én van a neves magyar animációs alkotó születésnapja, október 22-e Arany János halálának 140. évfordulója és maga a Toldi idén 175 éves.
 

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamasz fiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson.

Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért. Arany János maga is „szerepel” a Toldiban, ő kapta a narrátor szerepét. Az alkotók igyekeztek úgy megjeleníteni, ahogyan Petőfi lerajzolta. Jankovics Marcell ötlete alapján a film összes szereplője Széles Tamás hangján szólal meg. 


A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű képanyag a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. 

Kecskeméten felnőtt egy új animátorgeneráció, amely Jankovics Marcell örökségéhez hozzáadta saját kreativitását, felhasználva a legmodernebb számítógépes animáció adta lehetőségeket 

– mondta Mikulás Ferenc producer.

Borítókép: Látványos grafika hirdeti a film megérkezését a mozikba (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.