Egy emléktábla három legendának

A XVI. kerület Sasvár utca 52. számú ház falán 2022. október 18-án három, ma már legendává vált formáció tiszteletére emléktáblát avattak, az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Pótz Nagy Ágoston a Gesarol együttes alapító-gitárosa, Kovács Péter, a városrész polgármestere, valamint Szakács László rockzenész.

2022. 10. 18. 19:38
null
Fotó: Hegedűs István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevéssé köztudott, hogy a Gesarol, a P. Mobil, valamint a Hobo Blues Band pályafutása is Sashalomról, pontosabban a Sasvár utca 52.-ből indult. Az 1967-ben még Hausbirdsként működő beatzenekar 1969-ben vette fel a Gesarol nevet, és lett a külvárosi klubok kedvelt zenei formációja. Pótz Nagy Ágoston gitáros, zenekar-alapító családi okok miatt felhagyott az aktív muzsikálással, Schuster Lóránt pedig az akkori bulvárlapban, az Esti Hírlapban fizetett hirdetésben tette közzé: 1973. május 1-jétől a zenekar P. Mobil néven folytatja tovább pálya- és vesszőfutását. Öt esztendővel később az ugyancsak kerületi Ikarus együttes tagjaiból Földes László frontember-énekes csatlakozásával megalakult a Hobo Blues Band, amely – a P. Mobil mellett – hamarosan az ország egyik vezető zenekarává nőtte ki magát. 

Fotó: Hegedűs István

A Gesarol, a P. Mobil és a Hobo Blues Band kapcsolódási pontja, hogy az emléktáblának helyet adó ház pincéjében próbáltak

valamint az is, hogy mindháromban Szakács László (aki testvérével, Gáborral hosszú ideig lakott a családi házban) ütötte a bőröket. A dobos – akinek hosszas, kitartó munkája eredményeképpen valósulhatott meg az elképzelés – az avatóbeszédben utalt rá: 

A Hobo Blues Band ugyan 2011-ben feloszlott, ám a Geasarol és a P. Mobil a mai napig sikerrel koncertezik.

Az emléktáblával újabb rocktörténeti emlékhellyel gazdagodott a magyar rockzenei színtér.

Borítókép: Az avatók: Kovács Péter, a városrész polgármestere, Pótz Nagy Ágoston, a Gesarol együttes alapító-gitárosa, Szakács László rockzenész, valamint Schuster Lóránt (Fotó Hegedűs István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.