időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo
A Kojot és a Szikla, valamint a Kojot és a sápadtarcú után most egész estés animációs film készült indián mítoszok alapján

Hány lelke van a Kojotnak?

Magyar Nemzet
2022.10.27. 10:15 2022.10.27. 10:34
Hány lelke van a Kojotnak?

Új mozifilmmel jelentkezik Gauder Áron, a nagy sikerű Nyócker! rendezője. A Kojot négy lelke című egész estés animációs filmben az indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg. A film 2023. március 16-tól lesz látható a mozikban.

Gauder Áron új alkotása a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Salamon király kalandjait és a Lengemeséket is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában készült, és száz alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye.

A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült rajzfilm állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel.

A misztikus küzdelem során a letűnt indiánvilág bölcsességét meséli el a film: bemutatva az indiánok gondolkodásmódját és önzetlen kapcsolatát a természettel, emlékeztetve arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában.

 A film ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni, abban bízva, hogy a természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcsi tanításaiból és bölcsességéből meríthet a modern ember is, amikor aggodalommal látja a természeti környezet folyamatos szűkülését, térvesztését, átalakulását.

A Kojot négy lelke című film megalkotása előtt Gauder Áron és a Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján. A Kojot és a Szikla, valamint a Kojot és a sápadtarcú jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, világszerte számos díjat gyűjtöttek be, többek között Annecy-ban, az ottawai, a hirosimai, a Los Angeles-i és az Anima Mundi animációs fesztiválokon.

 

A mozifilm producere Temple Réka, a rajzokat maga a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit pedig autentikus indián dalokból állították össze.

Borítókép: A Kojot és a Teremtő Öreg (Fotó: Kojotfilm.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.