időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Újabb képkockák láttak napvilágot A helység kalapácsa filmből

Készül a paródia paródiája

Magyar Nemzet
2022.10.03. 15:22 2022.10.04. 21:38
Készül a paródia paródiája

Újabb ízelítőt kaphatnak az érdeklődők az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm gyártásában készülő, A helység kalapácsa című tévéfilmből. Szeptember 30-án jelent meg a tévéfilm teasere, amelyben Petőfi Sándor eposzparódiájának főszereplői tűnnek fel, zseniális színművészek alakításában. Az alkotás premierje januárban lesz a Dunán.

Önfeledt szórakozást ígér A helység kalapácsa vadonatúj filmadaptációja. A nemrég közzétett teaserből már megismerhetik a nézők a főbb karaktereket: Fejenagy, a helység kalapácsa (Pindroch Csaba), szemérmetes Erzsók (Györgyi Anna), a lágyszívű Kántor (Cserna Antal), Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi (Szervét Tibor) és Márta, a kántor amazontermészetű felesége (Gubás Gabi) is feltűnnek a kisfilmben. 

Fotó: Megafilm


A rendező, Dombrovszky Linda tudatosan választott olyan színészeket, akiknek remek humorérzékük van. 

Az eredeti Petőfi-műben a költő olyan jelzős szerkezeteket használ, amelyek jelentősen meghatároznak egy-egy szereplőt, éppen ezért jellegzetes figurákra volt szükség. Olyan karakterekre, akik annyira egyértelműen kategorizálhatók, mint westernnyelven A jó, a rossz és a csúf. A helység kalapácsa egy komikus eposz, ami egyben stílusparódia, a hőseposzok karikírozása, vagyis gyakorlatilag egy pamflet. 

A film éppen erre reflektál, hiszen az eredeti szöveg érintetlenül megmaradt, viszont a látványvilág, a betétdalok és dramaturgia segítségével filmesebbé tették az alkotók.
Borítókép: Szervét Tibor mint Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi és Pindroch Csaba mint a széles tenyerű Fejenagy, a helység kalapácsa (Fotó: Megafilm)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.