időjárás 6°C Auguszta 2023. március 29.
logo
Az új időszaki kiállítás az örökség gondolatát járja körül

Kortárs alkotások az Esterházy-kastélyban

Magyar Nemzet
2022.10.27. 22:05 2022.10.28. 19:40
Kortárs alkotások az Esterházy-kastélyban

A legnevesebb magyar művészek – közöttük számos Kossuth- és Munkácsy-díjas – műveit sorakoztatja fel a fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában nyílt Örökség című kiállítás. Festészet, grafika, szobrászat, iparművészeti alkotások, installációk jelzik a gyűjtemény műfaji gazdagságát, amelynek esztétikai minősége, művészeti színvonala tökéletes harmóniát alkot az Esterházy-kastély hiteles történelmi miliőjével.

A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét – örökséghelyszín minőségét – is tekintve időszerű. Festészet, grafika, szobrászat, iparművészeti alkotások, installációk jelzik a gyűjtemény műfaji gazdagságát, amelynek esztétikai minősége, művészeti színvonala tökéletes harmóniát alkot az Esterházy-kastély hiteles történelmi miliőjével, ugyanakkor kortárs művészeti megnyilvánulásként magában hordozza a saját örökségét értő és értékelő jelent, amely egyidejűleg alakítja a jövőt. 

A kiállításon köszöntőt mondott Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője:

Az Eszterháza Központ Közhasznú Nonprofit Kft., a fertődi Esterházy-kastély feladata és küldetése egyrészt a lehető legteljesebb és leghitelesebb módon bemutatni Esterházy „Fényes” Miklós XVIII. századi tündérvilágát, ami valós kulturális központtá tette Eszterházát. Másrészt feladatunk, küldetésünk teret és helyet biztosítani a jelenkor kiemelkedő képzőművészeinek, iparművészeinek, előadóművészeinek, zenészeinek. A megélt idő, az éppen zajló történelem valós tapasztalata a kor társává tesz

– fogalmazott az ügyvezető.

Mint rámutatott, a gyűjtemény Örökség címe a múltból örökölt értékhordozó források együttesére utal, amelyeket az emberek – függetlenül a tulajdonviszonyoktól – a saját állandóan fejlődő értékeik, hiedelmeik, hitük, tudásuk és hagyományaik tükröződéseként és kifejeződéseként határoznak meg. 

Az örökség tehát sokkal inkább a tárgyak jelentésével van szoros kapcsolatban, mintsem a tárgyak materiális megjelenésével

– tette hozzá Egresitsné Firtl Katalin.

A kiállítást Árvai-Józsa Kitty művészettörténész nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: – A tavalyi bemutató sikeréből inspirálódva idén is kortárs magyar alkotók munkáival töltjük meg a fertődi Esterházy-kastély nyugati patkószárnyának kiállítótereit. A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult mostani tárlat – folytatva a megkezdett hagyományokat – új fejezetet nyit az ország legnagyobb barokk kastélyának életében, ahol régi idők kulturális remekműveinek, az épület impozáns tereinek kortárs művekkel való, eddig szinte példa nélküli összefonódását, különleges együtthangzását várhatóan a közönség is nagy érdeklődéssel fogadja.

Hozzátette: 

Az Örökség című kiállításon anyaországi és határon túl élő, kortárs magyar alkotók bemutatkozása valósul meg, ahol szépen kirajzolódik a közös gyökerekből táplálkozó, mégis sokszínű, lokális jegyekkel gazdagított gondolkodásmód éppen úgy, mint a különböző művészgenerációk alkotásainak egy térbe komponálásával megszülető korrelációja.

A megnyitót a kiállítás kurátora, Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója, művészettörténész szakmai tárlatvezetése követte.

Kosinsky Richárd a tárlat anyagának bemutatásakor kifejtette:

A tárlat az „örökség” tematikájának egyes aspektusaiba kínál betekintést – a művészeti tradíciótól kezdve az emberiség természethez való viszonyán keresztül a nagyobb ívű, társadalmi kérdésekig bezárólag. Az örökség fogalmának vagy gondolatának mélyebb értelmezésével kialakítható egy közös, kritikai nyelvezet, melynek segítségével már produktívan hasonlíthatók össze a látszólagos ellentétek. A kortárs művészet szeizmográfiai pontossággal érzékeli saját örökségét, reagál jelenére és alakítja hagyatékát – egyszerre tekintve múlt és jövő felé.

Az Esterházy Galéria Örökség című kortárs kiállítása keddtől vasárnapig 9–17 óra között tekinthető meg. 

A kiállítás – a nyugati kastélyszárny Esterházy-arcképcsarnokával, a porcelánkabinettel és a Ritkán látott arcok családtörténeti kiállítással – a vezetett kastélytúrák részeként és egyénileg is látogatható minimum öt fővel. A túrák időtartama két óra.

További információkat ide kattintva olvashatnak.

Borítókép: A kiállítás megnyitója (Forrás: fertődi Esterházy-kastély)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.