időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo
Híres középkori svájci lovag kézjegyére bukkantak Jeruzsálemben Dávid sírjánál

Lovagi firka a boltív alatt

Magyar Nemzet
2022.10.20. 19:19 2022.10.20. 20:18
Lovagi firka a boltív alatt

A Svájcban nemzeti hősként tisztelt középkori lovag, Adrian von Bubenberg kőbe vésett kézjegyére bukkantak Jeruzsálemben – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság hírportálja csütörtökön.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei a jeruzsálemi óváros középkori falain kívülre került Cion-hegyen, Dávid király hagyomány szerinti sírhelyénél bukkantak a középkori graffitire.  A lovag 1466-os jeruzsálemi zarándoklatakor véste kőbe nevét és családi címerét.

Középkori graffiti címerrel Fotó: MTI


A felfedezés előzménye az, hogy az IAA programot indított a jeruzsálemi kövekbe vésett ősi zarándokfeliratok feltérképezésére, amelynek során eddig több mint negyven, keresztény és muszlim zarándokok emlékét hordozó, több nyelven írt graffitit fedeztek fel.
A munkálatokat vezető Michael Chernin és Saj Halevi a lapnak elmondta, hogy 

a középkornak ebben a szakaszában Izrael földjét a mamelukok ellenőrizték, és a Dávid király sírjának tekintett sírhely melletti épületegyüttes a ferences rend szerzeteseihez tartozott. Az épület nyugati zarándokok kolostoraként és szálláshelyeként szolgált, és a lakók nyomot hagytak a falakon. 

A korszerű technológiai módszerek – főként a multispektrumos fényképezés – az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszok használatával olvashatóvá teszik az ősi, elhalványult és kitörlődött feliratokat.

Adrian von Bubenberg szobra Bernben Fotó: Mike Lehmann


Adrian von Bubenbergre Svájcban nemzeti hősként tekintenek, mert jelentős szerepet játszott Európa-szerte végrehajtott katonai hódításokban, különösen a 15. századi burgundi háborúk fontos morati csatájában. Az 1424-ben született lovag 1466-ban zarándoklatra utazott Jeruzsálembe, és ezután a Szent Sír Lovagjának nevezték. 1479-ben halt meg, és Bern székesegyházában temették el, miután három ciklusban is a város élén állt. Emlékét szobor őrzi Bern központjában, és országszerte számos utcát neveztek el róla.

Borítókép: A felirat felfedezése (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.