Megújult az Ybl Miklós által tervezett kápolna

Megújult az albertirsai római katolikus temetőben található, Ybl Miklós által tervezett neoromán stílusú, úgynevezett Szapáry-kápolna, amit sokan Rozália-kápolnaként ismernek. A Szapáry család által építtetett kápolna így az eredeti állapotában várja a látogatókat.

Magyar Nemzet
2022. 10. 20. 16:47
null
Forrás: NÖRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fóti templomra emlékeztető kápolnát 1859-ben gróf Szapáry Ferenc építtette hőn szeretett lánya, Szapáry Rozália tiszteletére, aki 17 évesen elhunyt. A kápolna belseje három részre tagolt, a középső része keresztboltíves. Az oltáron nagy fehérmárvány kereszt emelkedik, s a szentélyből félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba.

 Belső freskóját, a Csillagos égbolt címűt, Lotz Károly festette.

 Az alagsorban található kripta egy helyiségből áll, a szarkofágokat két oldalon falazták be.

A kápolna a Szapáry család temetkezési helye volt egészen a második világháborúig, amikor a család elhagyni kényszerült Albertirsát. 

A kápolna 22 családtagnak adott végső nyughelyet, köztük Szapáry Lászlónak (1831–1883), aki a katonai Mária Terézia-rend lovagja volt. Miután a második világháború idején az itt élő Szapáry család a szovjet csapatok bevonulása előtt elhagyta Albertirsát, a kápolna pusztulásnak indult, és a kriptában lévő sírokat többször feltörték. 

A mostani rekonstrukciót megelőzően, 2002-ben Magyarország kormánya, valamint 2014-ben a Nemzeti Panteon Alapítvány támogatásával újították fel. A mostani felújítás során a szigetelés, a szellőzés és a vízelvezetés újult meg, emellett pótolták azt a tíz sírkövet, amelyek az évek során elvesztek vagy megrongálódtak, így a kripta visszakapta eredeti állapotát.

A megújult kápolna mai megszentelésén jelen volt Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Pogácsás Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fazekas László, Albertirsa polgármestere, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Varga Sándor, Albertirsa katolikus plébánosa, valamint a Szapáry család képviseletében Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt washingtoni nagykövet. A kápolnát Beer Miklós nyugalmazott váci püspök áldotta meg.

Borítókép: Építészettörténeti értékeket is hordoz a megújult kápolna (Fotó: Nöri)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.