Ötszáz program másfél hónapon át

A múzeumi fenntarthatóságot állítja a középpontba a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely csaknem negyven fővárosi és nyolcvan vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint ötszáz programot kínál a látogatóknak.

Magyar Nemzet
2022. 10. 05. 17:59
null

A múzeumi fenntarthatóságot állítja a középpontba a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely csaknem negyven fővárosi és nyolcvan vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint ötszáz programot kínál a látogatóknak.

A fesztivál szervezője ezúttal is a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet szakmai konferenciájával, az Országos múzeumpedagógiai évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot kedden.
 

Közleményük szerint a fesztivál nyitórendezvényén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át a kitüntetésben részesült muzeális intézmények díjait. 


A Családbarát múzeum elismerést a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen nyerték el.
 

A kitüntetett intézmények vezetői 

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai nívódíjban. A jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény a Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum a Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen a Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért, míg az Országgyűlési Múzeum a Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.
 

További négy muzeális intézménynek az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai különdíját ítélték oda. Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját az Iparművészeti Múzeum –  Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját pedig a Hagyományok Háza „Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.


Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk–Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.
Mint a szervezők hangsúlyozták, a 

Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei fő témája a fenntarthatóság. Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát

 mind a közönség, mind a múzeumi szakemberek körében, valamint hogy felhívja a figyelmet a múzeumok ez irányú tevékenységeire.
A november 13-ig tartó eseménysorozat programkínálatáról bővebben a rendezvény weboldalán olvashatnak az érdeklődők.

Borítókép: Vincze Máté helyettes államtitkár kitüntetést ad át (Forrás: Őszifesztivál.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.