Hivatástörténetek láthatók Mező Misi műsorában

Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere műsorvezetőként mutatkozik be a Duna Televízió szombat délután induló új, ismeretterjesztő műsorában. A Jézus és… című saját gyártású produkcióban láthatják a nézők, amint az énekes különböző mesterségekben próbálja ki magát, a címben lévő pontok helyére pedig hétről hétre az éppen kipróbált szakma neve kerül. A műsorvezető testközelből tapasztalja meg, mit jelent ezeket az évezredes mesterségeket űzni, miközben olyan szakemberekkel találkozik, akik hivatásként tekintenek a munkájukra.

2022. 10. 05. 6:20
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsor sajtótájékoztatóját az Aquincumi Múzeumban tartották, mert ahogy Vukics Adrienn régész, muzeológus, a műsor szakértője elárulta, a sorozat sok felvételét ott készítették. Hiszen, mint mondta, a múzeum területén az ókorban például fazekas és pékség is volt. Bősze Ádám vezette a beszélgetést, amelynek segítségével egyre többet tudtunk meg a sorozatról. A műsorvezető kiemelte, hogy a csatorna egy hiánypótló műsort ajánl a nézők figyelmébe.

– A sorozat arra is fókuszál, hogy rájöjjünk, Magyarországon és Európában milyen hangsúlyosan hatja át kultúránkat és szakmáinkat hétköznapjainkban a kereszténység

 – tette hozzá Bősze Ádám.

– A mai, rohanó világban egyre inkább kötelező rutinná válik a munka és már egyre kevésbé látjuk meg egy szakma értelmét, lényegét – mondta Mező Misi. – A tévéműsor rávilágít arra, hogy ezeknek az évezredes foglalkozásoknak milyen jelentőségük van a mindennapjainkban. Olyan emberekkel találkoztam, akik szakmájukat nem kötelezettségként élik meg. Jó volt elmerülni velük a hivatástudatukban. Valamennyi foglalkozásban megmutatkozik a hit, ami a mindennapi újrakezdéshez elengedhetetlen és az erő, ami a küzdeni akaráshoz és az életben maradáshoz szükséges – fogalmazott Mező Misi, aki új műsorában utánajár, mennyit változtak kétezer év alatt a hivatások, kik azok, akikről Jézus beszél és nem utolsósorban azok, akik ezeket a mesterségeket művelik ma is.

Mező Misi élete legszebb kalandjának nevezte a tizenkét hónapon keresztül forgatott sorozatot, amely a bíró, az építőmester, a fazekas, a földműves, a halász, a katona, az orvos, a pásztor, a pék, a szőlész, a tudós és a vámszedő mesterségekbe nyújt bepillantást. Nagy utazások is állnak mögöttük, hiszen mint az énekes felidézte, a forgatás során eljutottak az olaszországi Pisába, egy gravitációs hullámokat vizsgáló kutatóközpontba, de jártak Erdélyben is, ahol a pásztorokról szóló műsort vették fel. Egyik legkülönlegesebb élményeként említette az esztergomi bazilika felújítása során száz méter magasan, a kupola keresztjénél állni. Nagy hatással volt rá az orvos szakma is, amikor a sürgősségi osztályon testközelből tekinthetett meg egy gyomortükrözést. A mesterségek közül leginkább a katonák hivatása fogta meg. Mint elmondta, ő nem volt katona és a felvétel idején egy háromnapos kiképzésen vett részt. Sokat kapott kiképzése közben lelkileg Filó László zászlóstól, aki jelen volt a sajtótájékoztatón is.

– Katonának lenni nem szakma, hanem hivatás – mondta a zászlós. – Benne van az alázat, a kitartás, a hűség és ami az egészet összefogja: az önfeláldozás. A katona a legtöbbet ajánlja fel, az életét. Az eskünkben is ott van: Isten engem úgy segéljen! – hangsúlyozta.

Palkó Áron rendező elmondta, a sorozat célja az, hogy a műsor a szereplőket hitelesen tudja kibontani. Elárulta, hogy Mező Misi mellett könnyen megnyíltak az emberek. – A viselkedésében van valami ősi természetesség, ami megnyitotta a riportalanyokat – mondta a rendező. – Így a tizenkét mesterségről nem idealizált, hanem valós képet kaphatnak a nézők. A szereplők emberek, akik próbálkoztak, voltak sikereik és kudar­caik –sorolta.
A sajtótájékoztató végén Mező Misi Sillye Jenő Múlnak az évek című számát adta elő, melynek sorai igazán találók napjainkban: „Szeretet fénye, lángja áradjon ránk / ne szűnjön kérni az Istent a szívünk, a szánk. / Jöjjön a földre igazi béke!” A Jézus és… sorozat tizenkét epizódja szombat délutánonként 16.20-tól lesz látható a Duna TV-n.

Borítókép: a sajtótájákoztatón (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.