Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

A lázadó szellemet ébreszti fel bennünk Leslie Mandoki új dala + videó

Megdöbbentő őszinteséggel formált kritikus véleményt mai társadalmunkról a világhírű, magyar származású zenei polihisztor, Leslie Mandoki és „lelkitársainak” debütáló dala, az Új a szél kapcsán – amely szerepel a december 2-án megjelenő, hazai és nemzetközi sztár együttműködőket felsorakoztató Magyar Képek című lemezén. A felvétel Mező Misi közreműködésével arra hív, hogy szálljunk szembe és változtassunk a környezetünkön, amelyet az elmúlt évtizedekben kihasználtunk és tönkretettünk.

Forrás: Magneoton2022. 11. 18. 19:04
Leslie Mandoki (Fotó: Mirkó István)
Leslie Mandoki (Fotó: Mirkó István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leslie Mandoki sosem ismert megalkuvást sem a zenében, sem pedig a társadalmunkat érintő ügyek kapcsán. Éppen itt az idő, hogy anyanyelven is megszólaljon a Bartók Béla-ihletésű duplalemez, amelyet eredetileg az Egyesült Államokban Utopia For Realists, Európában pedig Living In The Gap & Hungarian Pictures címen ismerhettünk meg. Utóbbi hazánkban rekordgyorsasággal, a megjelenéstől számítva alig több mint egy hónap alatt érte el az aranylemez-minősítést – olvasható a közleményben.

Két hét múlva fültanúi lehetünk a magyar verziójú progresszív-rock kiadványnak olyan hazai előadók közreműködésével, mint Ákos, Caramel, Charlie, Mező Misi, Pápai Joci, a néhai Szakcsi Lakatos Béla, Takáts Tamás, egyedüli énekesnőként Zséda, valamint a Mandoki Soulmates világhírű – többen Grammy-díjasak és -díjra jelöltek – zenészei (mint a Jethro Tullból ismert Ian Anderson, a Toto együttes Bobby Kimballja vagy Miles David zenekarának egykori tagja, Mike Stern).

Az első előfutár, az Új a szél Mező Misi, Leslie és a Soulmates tolmácsolásában érkezik, amely mint a nyári szél csodálatos és erőteljes, és mindenképpen hatást gyakorol ránk. Az üzenet, mint az egész albumon, egyértelmű felhívás a változásra az emberségért, egy jobb, szebb és igazságosabb világért, ahol nem a kapzsiság és a kaszinókapitalizmus, hanem az emberi szeretet a vezérgondolat – hiszen a jövőnk a tét.

Elrontottuk és felbontottuk a generációs szerződést! Minden lehetőségünk meglett volna arra, hogy társadalmi-politikai modellünket egy ökológiai felelősséggel rendelkező szociális piacgazdasággá fejlesszük, amelyben az emberek állnak a középpontban. Manapság viszont az egoizmus és a kapzsi kaszinókapitalizmus áll előtérben, és lehetővé teszi, hogy a számítógép-vezérelt pénz még gyorsabban keressen pénzt, mint amire az emberi munka valaha is képes volt. Egyenlő esélyeket kellett volna teremtenünk társadalmi-gazdasági és szociokulturális háttértől függetlenül, és teljesen kudarcot vallottunk. Társadalmunkban szélsőséges egyensúlyhiány alakult ki, és mi visszafordíthatatlanul szennyezzük a környezetet. A tudatlanság helyett a tudatosság kell, hogy legyen a mi vezérelvünk

– osztotta meg Leslie Mandoki a dalszöveg mögött meghúzódó mélyebb jelentést, amely így ébreszti fel bennünk a lázadó szellemet:

Halljátok új a szél, mit beszél, A vihar visszatér!... Most gyertek velem új lázadók, hogy újra írjuk a holnapot! De hogyha nem hiszel, mi lesz mi megsegít?

Leslie elárulta Mező Misivel közös, első zenei élményét is, miért éppen őt kérte fel énekesnek:

Mező Misit korábban nem ismertem, nem hallottam, éppen a nagy New York-i forgatagban voltam, amikor meghallottam egy felvételt tőle és megdöbbentem, hogy micsoda erő, micsoda művészi elkötelezettség van ebben a hangban. Miután kialakult a „Turn The Wind” magyar verziója, Misi olyan csodálatos új mélységet adott a kompozíciómnak, hogy azóta is köszönöm ezt neki!

Az Új a szél lyric videóval együtt érkezik, amiben betekinthetünk a stúdiómunkálatok kulisszái mögé és hangulatos koncertfelvételek formájában kapjuk meg a rebellis, előadói ízt.

Borítókép: Leslie Mandoki (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.