A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A legnagyobb rocksztár

Úgy kezdődött, hogy három évtizede Raisza Gorbacsova, az elnök felesége megkereste Leslie Mandokit, csináljanak közösen orosz népdalokból egy jótékonysági show-t, amit azután leadnak a világ nagy tévécsatornái. Legutóbb pedig Mihail Szergejevics kilencvenedik születésnapjának a tiszteletére írt dalt a zenész. Hogy mi történt a kettő között, arról valljon Leslie Mandoki!

2022. 09. 08. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leslie Mandoki felidézte megismerkedésük kezdetét, amikor Gorbacsov már nem volt elnök, azonban változatlanul rendkívül tevékeny életet élt, működtette az általa alapított Green Cross Alapítványt. – Alapítványának holisztikus koncepciója volt, így a környezetvédelem mellett többek között az ifjúság oktatása, a világ jobb irányba terelése céljából – magyarázta a zenész, megjegyezve: generációja legnagyobb történelmi alakjának tartja a volt szovjet főtitkárt, amiért békét és szabadságot adott számunkra, egy olyan ember, aki kezdetben a diktatúrát szolgálta. Aki úgy vonta ki a katonákat Kelet-Európából, hogy egyetlen lövés sem dördült. Aki rábólintott az újraegyesült Németország NATO-tagságára, igaz, azt gondolta, a Szovjetunió tagállamai szintén részei lesznek a katonai tömörülésnek.

– Az 1956-os forradalmat sokáig másképp ítélte meg, mert a KGB azt terjesztette, vérengzés zajlik Magyarországon, és eltelt egy-két évtized, mire megismerte az igazságot 

– emlékezett Leslie Mandoki, aki rámutatott: ismerte a magyar szabadságvágyat, sokat beszélgettek erről. Gorbacsov tudta, hogy Leslie ruszofób környezetben nőtt fel. – Édesapám 1956-ban lőtt Horn Gyulára. Egy német tévéadásban elmagyaráztam a nézőknek, kik voltak a pufajkások és mit jelent abban a környezetben a hazaárulás – mondta a zenész, és azt is, hogy az 1989-es, Horn Gyula-féle kerítésátvágás nem dokumentumfotó és nem is a határzáron készült.

A közvélemény úgy tartja, Németh Miklós kint járt a szovjet elnöknél a vasfüggöny felszámolását megelőzően, hogy biztosítékot szerezzen, nem lesz szovjet katonai beavatkozás.

– Gorbacsov erről mást mesélt – vetette közbe Leslie Mandoki. – Amikor hallotta Orbán Viktor – ahogy mondta: az Angliából hazatért fiatal diákot, aki illegalitásban alapította a pártját – Hősök terén tartott 1989-es beszédét, amelyben a szovjet hadsereg azonnali kivonását követelte, akkor azonnal világos lett számára, a magyar szabadságot nem lehet megállítani. Ezután utazott hozzá Németh Miklós, akinek azt mondta: a magyarok jó emberek, azt csinálnak, amit akarnak.

Leslie Mandoki kiemelte: Gorbacsov nagyon fontosnak tartotta Ronald Reagan szerepét abban, hogy megváltoztatta gondolkodását. – Elárulta, mennyire morbid helyzet volt, amikor Izlandon ültek egymással szemben a helikopteren, mellettük a tolmácsok, ölükben az atombőröndökkel. Mi mást tehettek, nevetni kezdtek az őrült helyzeten – emlékezett a zenei producer, hozzátéve: szintén fontos partnerének számított Helmut Kohl, majd külön kiemelte Gorbacsovát, Raisza Tyitarenkót komoly szellemisége miatt.

– Gyönyörű párost alkottak, a nagy szerelem mellett igazi szellemi partnerek voltak, Raisza tényleges hajtóerő volt Gorbacsov számára. Így alakult ki világképe, a közös Európa-ház, amelyben mindenkinek megvan a maga lakása, amelyikben minden nép a maga mentalitásának megfelelően él, Európa pedig a különbözőségeiből meríti az erejét – mesélte Leslie Mandoki, majd ekképpen folytatta: – Nem ő oszlatta fel a Szovjetuniót, Jelcin mint orosz elnök kiléptette a legnagyobb tagállamot, ezzel megszüntetve Gorbacsov pozícióját.

Végezetül, az eddigieken túl, újabb érdekes történetet osztott meg Gorbacsovról a muzsikus: – Tizennyolc évvel ezelőtt, Ötvenéves a rock címmel csináltunk egy tévéshow-t olyan világhírű zenészekkel, akik akkor a Mandoki zenekar tagjai voltak, mint Peter Frampton, Jack Bruce, Jon Lord, Greg Lake, Ian Anderson, Bobby Kimball, Chris Thompson, amit 12 mil­lióan néztek otthon, a ZDF 2-n, szombat este főműsoridőben, és 18 ezren a hannoveri sportcsarnokban élőben. Két héttel az adás előtt a vezető producer megkérdezte: nem kellene még egy nagy sztár? De igen, válaszoltam, elhívom Gorbacsovot. Lélegzetelállító volt, amikor elmondta, a rockzenének milyen fontos szerepe volt a vasfüggöny lebontásában. Akkor este Mihail Szergejevics volt a legnagyobb rocksztár.

Borítókép: együtt a csapat (Fotó: Mandoki-gyűjtemény)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.